Pošesi bez struje i vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako vode i struje ovdje ima vec 30 godina, nitko od nas nije prikljucen. Opcina tvrdi da smo dislocirani, ali obližnji nogometni tereni i kamp imaju vodu. Tvrtka Arenaturist svojata vodovodnu cijev, tvrdeci da je to njihovo vlasništvo. Kako je to moguce? Nemamo vode i struje, a neki od vlasnika nekretnina u Pošesima nedavno su dobili uplatnicu za prikljucak na kanalizaciju, što je tragicno. Što ce nam kanalizacija kad nemamo ni vodu?", žali se Mario Bedic, jedan od vlasnika nekretnina u Pošesima, medulinskom naselju koje vec godinama cami bez struje i vode.

Kaže da su Pošesi urbanizirani 1995. zahvaljujuci postojecoj struji i vodi, na koju se vec desetljecima ne mogu prikljuciti.

- Najveci bezobrazluk je što je 1998. po detaljnom urbanistickom planu, koji smo mi financirali s po tisucu eura, ovo podrucje bilo poslovno-stambena zona, a 2006. prenamjenom je postalo turisticko. Zato ljudi sada dobivaju uplatnice na kojima su cijene prikljucka za turisticki objekt, odnosno 230 kuna po metru površine. Uplatnice su u prosjeku teške 50 tisuca kuna, otkriva Bedic, koji ne namjerava platiti prikljucak, vec kani podici tužbu.

- Ako su Pošese definirali kao turisticku zonu, onda cu ih tužiti za izgubljenu dobit. Godinama smo imali volju i želju sami financirati prikljucivanje, no nisu nam dozvolili. Prikljucak za stambeni objekt platili bismo oko šest i pol tisuca kuna, a ovako su iznosi abnormalno veliki, kaže Bedic.

Za Pošese je dosad, napominje, uplaceno 11 milijuna kuna komunalnog doprinosa, jer je pojedini vlasnik nekretnine platio prosjecno 50 tisuca eura. U naselju je više od stotinu tzv. malih vlasnika, dok tvrtka Arenaturist Vile ima 42 objekta i neuplacen doprinos jer se ugovorno obvezala da ce dovesti struju i vodu u naselje te izgraditi ostalu infrastrukturu, što je ostvareno tek malim dijelom. Bedic kaže da je upitno i postojanje tog ugovora jer mu ga nitko u Opcini nije htio pokazati.

- Smiješno je što Arenaturist Vile treba izgraditi infrastrukturu, ali na nacin da nama putem Albaneža pošalje uplatnice za tu infrastrukturu. Od otprilike 120 obitelji koje tu grade uzet ce se oko šest milijuna kuna, što je i više nego dovoljno za izgradnju kanalizacije, pa se pitam zašto smo platili silni komunalni doprinos i 90-ih financirali projektnu dokumentaciju za izradu DPU-a, veli Bedic.

Od medulinskog nacelnika Gorana Buica saznajemo da ce u najgorem slucaju Opcina preuzeti ostatak izgradnje infrastrukture u Pošesima, s obzirom da Arenaturist Vile i Posessi, koje su se obvezale da ce je izgraditi, do isteka ugovora u kolovozu najvjerojatnije nece ispuniti svoje ugovorne obveze. Tada ce se od njih zatražiti uplata ostatka komunalnog doprinosa.

- U Pošesima je projekt klimav od samog pocetka, s nizom nelogicnosti jer se krenulo u izgradnju objekata bez postojanja infrastrukture. Zavrzlama je nastala kad su tvrtke Arenaturist Vile i Posessi preuzele obvezu izgradnje infrastrukture na ljeto 2008. Pregovaramo s njima jer želimo znati hoce li obveze ispuniti ili ne. Ako ih ne ispune, rebalansom ce se predvidjeti prihod od uplate njihovog komunalnog doprinosa te izgradnja infrastrukture u naselju. Ugovor postoji i izglasan je na Opcinskom vijecu prije dvije godine, kaže Buic.

Dodaje da vlasnici nekretnina u Pošesima uplatnice za prikljucak dobivaju sukladno gradevinskoj dozvoli, odnosno tome je li objekt definiran kao stambeni ili turisticki. S obzirom na svojatanje vodovodne mreže tvrtke Arenaturist, Buic otkriva da je dobivena lokacijska dozvola za izgradnju vodovodne mreže od Osipovice do Kažele, u koju su ukljuceni i Pošesi.


Podijeli: Facebook Twiter