Posebnosti bogate prošlosti crnogorskog naroda

S izložbe otvorene u ArtROOM-u bujskog POU-a (L. JELAVIĆ)
S izložbe otvorene u ArtROOM-u bujskog POU-a (L. JELAVIĆ)

U posljednje četiri godine valorizirano je i pod zaštitom UNESCO-a nalazi se 14 nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore koja su predstavljena u okviru Dana crnogorske kulture na prigodnoj izložbi u Bujama. Crna Gora je bogata kulturnim naslijeđem, a u registru nematerijalne kulturne baštine uvršteno je 178 osobitosti i posebnosti kulture i života crnogorskog naroda.

Kroz prigodnu izložbu fotografija, raznih dokumenata i filmom prikazano je 14 kulturnih vrijednosti i narodne baštine. Jedno od tih dobara je vještina izrade i ukrašavanje crnogorske narodne nošnje, jedne od najljepših u Europi, kao i crnogorsko oro, poznata igra uz pjesmu. Nadaleko je poznata Bokeljska mornarica, staleška bratovština hrvatskih moreplovaca iz IX. stoljeća, kao i štovanje svetog Vladimira, dukljanskog sveca i čudotvorca. Među nematerijalnim dobrima je i običaj Fašinade, fešte u slavu Gospe od Škrpjela koja traje 565 godina i kada iz Perasta kreću barke povezane maramama do otočića sa drevnom crkvom. Vještine izrade čunova (drvene barkice na Skadarskom jezeru), dobrotske čipke i peraške torte, te tradicionalna igra kolašinskog kraja također se nalaze na popisu kulturne baštine. Tu su legende i predanja o nastanku Kotora, o zabranjenoj ljubavi Pave i Ahmeta, o tri sestre zaljubljene u istog mornara, te o ljubavi Katice Kalfić iz Perasta i francuskog vojnika. Jedno od uvrštenih nematerijalnih dobara je i poznata Bokeljska noć, fešta koja se održava od konca 19. stoljeća sa maštovito dekoriranim i svjetiljkama ukrašenim barkama koje krstare duž Kotorskog zaljeva.

Najvažnija obilježja crnogorske nematerijalne baštine na izložbi je posjetiteljima predstavila Milanka Marić iz Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" iz Umaga, udruge koja je s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske i Ministarstvom kulture Crne Gore organizator izložbe, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Izložba u Bujama otvorena je u ArtROOM-u bujskog Pučkog otvorenog učilišta do 25. studenog, kada seli u Rijeku. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter