Posebni uvjeti zaštite Muzila po potrebi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Jučer je na sjednici Vlade, između ostalog, bilo riječi i o Muzilu. Temu je još ranije inicirala zastupnica Mirela Holy koja je upitala premijera Zorana Milanovića o prenamjeni zemljišta na području poluotoka Muzil, a na temelju kontakata koje je imala s inicijativom "Volim Pulu".

Kako piše u njenom pitanju "Inicijativa ju je informirala da gradske vlasti poluotok Muzil, jedini preostali slobodan prostor za širenje grada i njegov planirani, uravnoteženi prostorni razvoj, planiraju pretvoriti u turistički resort s hotelima i golf terenom. Stoga traže odgodu planiranja Muzila dok se ne stvore uvjeti za građane"; navela je u svom pitanju Holy.

No, u odgovoru, koji potpisuje ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, kaže se da su jedinice lokalne samouprave, odnosno općine, gradovi i županije samostalne u odlučivanju i obavljanju poslova iz svog samoupravnog djelokruga, pri čemu se to osobito odnosi na poslove prostornog i urbanističkog planiranja.

"Ovo ministarstvo, slijedom toga, nema ovlasti utjecati na prostornoplanska rješenja planirana prostornim planovima lokalne i regionalne razine osim u slučaju kada su protivna zakonu ili kada se u postupku davanja suglasnosti na određene prostorne planove utvrdi protuzakonitost u cjelini ili određenom segmentu prostornog plana", navodi se u odgovoru ministrice Mrak Taritaš.

Naravno, ističe se nadalje u odgovoru ministrice, sa stajališta zaštite okoliša i prirode, prenamjena zemljišta na području poluotoka Muzil posredno uključuje i problematiku određivanja posebnih uvjeta zaštite okoliša i prirode koji će se, ukoliko to bude potrebno, davati u odgovarajućem postupku procjene utjecaja na okoliš te ukoliko će se na razini projekta uređenja tog prostora voditi postupak procjene utjecaja na okoliš, javna rasprava u tom postupku morat će uključiti javnost i zainteresiranu javnost, sukladno propisanim obvezama koje proizlaze iz Zakona o zaštiti okoliša", piše na kraju odgovora Mrak Taritaš. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter