Posebni odjeli za pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic najavio je u ponedjeljak da ce se novim zakonom o policiji osnovati posebni odjeli koji ce se baviti kriminalom u pretvorbi i ratnim profiterstvom.

Ministar je to najavio u Policijskoj akademiji nakon svecanosti prisege 869 novih policajaca koji su do tog zanimanja došli kroz devetomjesecni program prekvalifikacije odraslih.

Ostojic je podsjetio da su ustavne odredbe definirale da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarijevaju te dodao da to podrazumijeva da se tim oblicima kriminala mora dodatno posvetiti unutar kriminalisticke policije, odnosno u posebnim odjelima.

Rekao je da bi ti odjeli trebali poceti s radom cim se usvoji novi zakon o policiji koji ceka zeleno svjetlo Europske komisije. Ocijenio je da za popunjavanje tih odjela nece trebati novih ljudi.

- Policija ima strucne ljude koji su sposobni to raditi, kazao je Ostojic nakon svecanosti prisege na kojoj je bila i majka Josipa Jovica, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu.

Ostojic je novim policajcima porucio da ne zaborave one koji su prije 20 godina bili u rovovima te da nositi plavu odoru znaci biti ponosan, ali da to nosi i veliku odgovornost.

- Svaka vaša greška baca ljagu na sve nas. Od vas ocekujem da postupate zrelo i pošteno, da uvijek budete nepristrani i da poštujete ljudska prava, kazao je Ostojic, porucivši policajcima da ne postupaju po naredbama ministra nego zakona.


Podijeli: Facebook Twiter