Posebne veze prapovijesnih zajednica

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Arheološki muzej Istre i Univerza na Primorskem iz Kopra upriličili su jučer u galeriji C8 otvorenje izložbe "Mjesto susretanja/Places of contact". Izložba je nastala suradnjom Arheološkog muzeja Istre i Univerze na Primorskem i posvećena je promociji arheoloških nalazišta u sastavu međunarodnog projekta "Clash of cultures", kojeg je, uz dio sredstva Europske komisije, vodila Univerza na Primorskem.

Izložba je posvećena promociji arheoloških nalazišta u sastavu međunarodnog projekta Clash od cultures kojeg je, sufinanciranog dijelom od Europske komisije vodila Univerza na Primorskem. Na projektu su sudjelovali i Lošinjski muzeji iz Hrvatske, Kelten Roemer Museum Manching iz Njemačke, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i Arheološki muzej Makedonije.

Riječ je o doticajima, odnosno o posebnim vezama prapovijesnih zajednica keltske kulture i sredozemnih civilizacija Makedonije, Grčke i Italije.

Autori izložbe su Zrinka Ettinger Starčić te Boris Kavur i Martina Blečić Kavur, a potone dvoje nazočilo je otvorenju izložbe sastavljene od niza panoa s detaljnim objašnjenjima i jedne vitrine s izloženim dijelom predmeta istraživanja.

- To je promotivni projekt kojim se nastojalo prikazati kulturne doticaje u Europi tijekom posljednjih stoljeća stare ere. Izabranih pet nalazišta obilježila su, ovom prigodom manje poznata, ali posebna mjesta u kojima su se ta povezivanja i bliska susretanja događala, kazao je Boris Kavur.

Martina Blečić Kavur rekla je pak da su Manching, Ptuj, Osor, Ošanići i Ohrid ujedno i metafore za prikaz šire kulturne povijesti tog dijela Europe.

Izložbu je proglasio otvorenom ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, a autori koncepcije i postava su Martina Blečić Kavur i Boris Kavur te Kristina Mihovilić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter