Posebna nagrada Josipu Pinu Ivančiću


Nakon petodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje DORF izdanje zaključeno je prije par dana u Galeriji fotografija Meraja u Vinkovcima. U drugom DORF dijelu posjetitelji su pogledali ukupno devet projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i OFF DORF u kojem su organizirani izložba fotografija i koncert.

Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“, slovenske autorice Varje Močnik.

Posebno DORF 2017 priznanje dobio je Josip Pino Ivančić iz Pule, za eksperimentalni film „Slučaj GNJDD“, i to za, kako je žiri naveo „inovativan i hrabar autorski pristup kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitanje mogućnosti medija“. Josip Pino Ivančić inače je multimedijalni umjetnik poznat po svojim performansima.

Film dobitnik glavne nagrade redateljice Varje Močnik „pruža priliku svim obožavateljima Buldožera da se podsjete na njihova briljantna ostvarenja, no ono što ga čini snažnim filmom je to što daje i širi kontekst prostora i vremena u kojem je njihova glazba nastajala. Kroz vrlo zanimljiv redateljski pristup i scenaristička rješenja, postaje ne samo svjedok povijesti jednog banda već i važan dokument vremena“, navedeno je u obrazloženju.

U Vinkovcima je ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo primio Dubravko Mataković. Nagradu za doprinos undergroundu je u Primoštenu primio Damir Bartol Indoš. Autor sve tri ovogodišnje nagrade je kipar Miro Župa iz Splita. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter