Poseban račun za financiranje izborne kampanje

Kampanja službeno počinje dva tjedna prije izbora (arhiva GI)
Kampanja službeno počinje dva tjedna prije izbora (arhiva GI)

Političke stranke, nositelji lista grupe birača te kandidati koji izlaze na ove lokalne izbore dužni su otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe, i to najkasnije s danom predaje kandidatura. Političke stranke trebaju otvoriti po jedan poseban račun u svakoj općini, gradu i županiji u kojima se kane kandidirati. Isto vrijedi i za nositelja liste grupe birača.

U slučaju da stranke izlaze u koaliciji i tako predlažu zajedničku kandidacijsku listu, račun treba otvoriti jedna od stranaka, a koja će to biti, ovisi o njihovom sporazumu, koji potom trebaju uputiti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Svi oni koji žele strankama ili kandidatima donirati određeni proizvod ili uslugu, dužni su izdati račun ili darovni ugovor na kojima trebaju naznačiti vrijednost, kao i to da takva usluga ne podliježe naplati. Oni koji ulaze u izbornu trku donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka kampanje, 17. svibnja do 24 sata.

Tvrtke i gospodarski subjekti mogu donirati najviše 200 tisuća kuna političkoj stranci, 100 tisuća moguće je pokloniti listi grupe birača, a 30 tisuća kuna može se dati kandidatu, dok građani i obrtnici u sva tri slučaja mogu donirati najviše 30 tisuća kuna. Zakon o financiranju političkih aktivnosti jasno propisuje od koga je sve zabranjeno primati donacije - novac je zabranjeno uzeti od stranih političkih stranaka, tvrtki i država, udruga radnika i poslodavaca, vjerskih zajednica, anonimnih izvora, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih institucija i javnih poduzeća, ali i zaklada i udruga koje zastupaju lokalni i državni dužnosnici. Zabranjeno je primiti novac od tvrtki protiv kojih se vodi postupak zbog nepodmirenih obaveza prema zaposlenicima, a novac ili određeni proizvod ne smije se davati preko posrednika. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter