Poseban naglasak na operne arije

Zbor srednje glazbene škole i orkestar izveli su Mozartov motet Ave verum corpus pod vodstvom profesora Milana Grbića
Zbor srednje glazbene škole i orkestar izveli su Mozartov motet Ave verum corpus pod vodstvom profesora Milana Grbića

Već drugu godinu zaredom učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli predstavljaju se edukativnim koncertom u povodu proslave obljetnice velikana glazbene umjetnosti.

Ove je godine bio to Wolfgang Amadeus Mozart. Radi se o plodu suradnje učenika i nastavnika ne samo s ciljem nastupanja u javnosti, već i informiranja, propagiranja glazbene umjetnosti i što je najbitnije, približavanja takozvane klasične glazbe inače neaktivnim slušateljima, objasnila je u uvodnom dijelu profesorica Maurizia Brajković, pročelnica teorijskog odjela škole i idejna začetnica projekta.

Prošlogodišnjim edukativnim koncertom, kada je tema koncerta bio Johann Sebastian Bach, škola se predstavila i u rovinjskom MMC-u u sklopu ciklusa edukativnih predavanja pod naslovom Glazbeni poučak.

S obzirom na nemogućnost predstavljanja širokog raspona Mozartovog skladateljskog opusa, izvedena su vokalna i vokalno- instrumentalna djela s posebnim naglaskom na njegove opere. Uz kratku prezentaciju koju su pripremili učenici drugog razreda srednje škole u suradnji s profesoricom Majom Putinja, slušatelji su u prepunoj školskoj dvorani čuli zborska djela, arije i recitative u izvedbi učenika, ali i nastavnika. Kako su edukativni koncerti namijenjeni široj publici, ali prije svega učenicima općeobrazovnih škola prilika je to za čuti školske ansamble kojima se škola osobito ponosi, pa je uz zborove osnovne i srednje škole u velikoj mjeri bio zastupljen i školski gudački orkestar pod ravnanjem profesora Milana Grbića. Osim slušanja kvalitetne glazbe, cilj edukativnog koncerta bio je također prikazati razvojni put glazbenika pjevača od početaka učenja do profesionalnog opernog pjevača, pa uz učenike solo pjevanja nastupio je i profesor Cvetan Pelčić u iznimnoj izvedbi recitativa i arije iz opere "Don Giovanni".

Zbor osnovne glazbene škole izveo je "Gle igre li krasne" iz opere "Čarobna frula" (KV 620), a pod ravnanjem Suzane Goldin. Uslijedila je tema s varijacijama na motiv iz opere "Čarobna frula W. A. Mozarta" – obrada iz ruske hrestomatije, a u interpretaciji

Leticije Sviben, polaznice drugog razreda osnovne glazbene škole.

"Voi che sapete" – ariju Cherubina iz opere "Figarov pir" (KV 492) izvela je sopranistica Patricia Žudetić, inače maturantica uz pratnju gudačkog orkestra i dirigenta Milana Grbića.

"Bravo signor padrone… Se vuol ballare" – recitativ i ariju Figara iz opere "Figarov pir" izveo je Patrik Andreja, bariton, inače student Muzičke akademije u Puli.

Recitativ i ariju grofa Almavive iz iste opere otpjevao je profesor Cvetan Pelčić, bariton uz klavirsku pratnju profesorice Snježane Demarin, a "Vedrai carino" – ariju Zerline iz opere "Don Giovanni" (KV 527), interpretirala je ponovno Patricia Žudetić uz pratnju profesorice Jadranke Celić-Bernaz.

Žudetić i Andreja su otpjevali duet Don Giovannija i Zerline iz opere "Don Giovanni" naslovljen "La ci darem la mano", a klavirska pratnja bila je povjerena profesorici Snježani Demarin.

I za kraj nastupili su mješoviti zbor i gudački orkestar pod vodstvom Milana Grbića, koji su izveli "Ave verum corpus" – motet u D-duru za mješoviti zbor i gudače KV418.

Točke su pripremili mentori učenika             Suzana Goldin, Mariza Burić, Giorgio Sugar, Milan Grbić, Sofija Cingula, Cvetan Pelčić, Snježana Demarin i Maurizia Brajković, a prezentaciju i izlaganje s učenicima pripremila je prof. Maja Putinja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter