"Pošast" osvojila Propeler Motovuna

Slijeva producentica filma 'Pošast', Zdenka Gold i Christos Nikou, redatelj nagrađenog filma 'KM' (J. PREKALJ)
Slijeva producentica filma 'Pošast', Zdenka Gold i Christos Nikou, redatelj nagrađenog filma 'KM' (J. PREKALJ)

Svečanom dodjelom nagrada i repriznim projekcijama pobjedničkih filmova završio je 16. motovunski filmski festival. Glavnu festivalsku nagradu Propeler Motovuna osvojio je španjolski film "Pošast" redateljice Neus Ballus, koja nije bila u Motovunu pa nije osobno mogla preuzeti ngradu. Žiri za Propeler Motovuna činili su češki filmski kritičar Karel Och, islandski filmski glazbenik Kjartan Sveinsson, mađarska redateljica i producentica Diana Groo te hrvatski redatelj Goran Dukić.

Nagrada "Bauer" za najbolji film u regiji dodijeljena je hrvatskom filmu "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI osvojio je grčko-talijanski film "Kći" redatelja Thanosa Anastopoulosa, a nagradu za najbolji kratki film osvojio je 11-minutni grčki film "KM" redatelja Christosa Nikoua.

"Pošast" i "Kći" su posljednjeg dana festivala reprizno prikazani u kinima Trg i Barbacan u kasnonoćnom terminu. U pet festivalskih dana u Motovunu je prikazano 90 filmova, a prvi put u povijesti ovog festivala u Motovunu nije bilo niti centimetra filmske vrpce, jer su sve projekcije bile digitalne. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter