Posao za novih 600 radnika u sklopu Uljanik grupe?

Sa sjednice Upravnog odbora Vijeća tržišta rada Istarske županije
Sa sjednice Upravnog odbora Vijeća tržišta rada Istarske županije

U sjedištu Županije danas je održana sjednica Upravnog odbora Vijeća tržišta rada Istarske županije na kojoj su sudjelovali pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Upravnog odbora Alen Damijanić te predstavnici pulskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sveučilišta Jurja Dobrile, Riviere Adrije, Istarske razvojne agencije, Uljanik grupe te Start up udruge.

Tema sastanka bila je stanje nezaposlenosti u Istri, a tom je prigodom Damijanić konstatirao "da se u Istri gospodarstvo oporavlja, što se najbolje očituje kroz pad nezaposlenosti, po prvi put nakon 2009. godine".

Goran Pikot iz Uljanik grupe tom je prigodom najavio nova zapošljavanja u toj grupaciji, ponajviše kooperanata. Naglasio je da će morati krenuti s novim osposobljavanjima, budući da na tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih radnika, te istaknuo da vjeruje da će zaposliti između 500 i 600 novih radnika-kooperanata.

Tanja Lorencin Matić iz HZZ-a je navela da je broj nezaposlenih značajno pao, iako ima mnogo manje potpora za zapošljavanje nego prethodne godine.

- Veljača kao najkritičniji mjesec u godini pokazuje da je bolja zaposlenost u odnosu na prošlu godinu, ponajviše zahvaljujući mjeri "Stalni sezonac", zbog koje je u Istarskoj županiji stanje na razini od prošle godine, rekla je Lorencin Matić, dodajući da stopa nezaposlenosti u Istri iznosi 12,5 posto, dok je u Hrvatskoj 21,3 posto.

Nevena Tolanov iz Riviere Adrije iznijela je problem oko potpora u zapošljavanju u turističkoj djelatnosti. Do kraja 2013. godine, navela je, turistički sektor je uspješno koristio potpore za zapošljavanje, no nakon očitovanja Europske komisije da se tadašnjim načinom pogoduje samo jednom sektoru, došlo je do izmjene pravila o potporama u turizmu.

Vijeće je donijelo zaključak da će Ministarstvu turizma i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava uputiti zahtjev da bi se pronašlo rješenje te ispitali modeli i dobra praksa u drugim turističkim zemljama članicama EU-a. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter