Posao pao na 1 ugovornog ortodonta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovnim aktiviranjem mirovine ortodontice dr. Ružice Fejzic, pulski Dom zdravlja spao je na svega jednu ugovornu ortodontsku ordinaciju i došao u ozbiljan problem. Naime, jedina preostala ortodontica dr. Zvjezdana Hautz Quaranta više ne prima nove pacijente, jer je i ovako premašila kvotu, odnosno limit koji joj odobrava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - što i nije cudno kada se zna da se prema ugovoru s fondom mjesecno smije napraviti dvadesetak mobilnih i pet fiksnih aparata, a da potrebe za nekim oblikom ortodontske usluge ima cak 60 posto djece. No, drugih ortodonta na tržištu rada nema.

- Istina je da je dr. Fejzic otišla u mirovinu prije pet godina, ali ju je stavila u mirovanje upravo da bi nam pomogla i da bi mi u tom periodu mogli školovati i osposobiti još jednog ortodonta. No, to se nije dogodilo, jer nam HZZO ne odobrava specijalizaciju, a na tržištu nema zainteresiranih ortodonta za ugovaranje s Fondom. Sada je dr. Fejzic ponovno aktivirala mirovinu i mi smo znali da ce nam se to dogoditi i ocekivali smo ovaj trenutak. Iako nismo uspjeli u meduvremenu riješiti problem, zahvalni smo doktorici što nam je toliko pomogla, ustvrdila je ravnateljica Istarskih domova zdravlja dr. Andela Pocekaj.

Dodala je da je dr. Hautz Quaranta i dosad obavljala veci obujam posla, jer su potrebe daleko vece od mogucnosti, ali je zbog toga ambulanta u gubitku. Problem je tim veci kada se zna da su ortodonti u drugim gradovima, od kojih posljednji u Labinu, otišli u privatnike i razvrgnuli ugovorni status s HZZO-om. To i ne cudi kada se zna da je cijena mobilnog aparata oko 2.500 kuna, a fiksnog oko pet tisuca kuna samo za jednu celjust.

Uz to, podatak da se u ugovornoj ambulanti fiksni ortodontski aparat na teret zdravstvenog osiguranja ceka i do pet godina, zasigurno je argument više da se radi o sigurnom poslu i da to ide u korist otvaranja privatne ordinacije. Naime, puno djece ce, dok dode na red, postati punoljetno što znaci da više nece imati pravo na besplatni aparat, vec ce ga morati platiti pa je rezon roditelja da, kada vec moraju placati, onda je bolje platiti ranije da dijete dobije aparatic cim prije.

Ravnateljica Doma zdravlja rješenje u ovom trenutku nema. Kaže da se nada da ce uspjeti dobiti specijalizaciju i u nekom cetverogodišnjem periodu školovati ortodonta.


Podijeli: Facebook Twiter