Pošaljite Billa Clintona na Bliski istok!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države trebaju na Bliski istok poslati izaslanika visoke razine, poput bivšeg predsjednika Billa Clintona, kako bi pomogao u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, rekao je američki senator John McCain.

McCain, bivši predsjednički kandidat republikanaca koji je 2008. izgubio na izborima od Baracka Obame, izjavio je da Washingnton treba pokazati svoju ozbiljnost u traženju mira na Bliskom istoku slanjem istaknutog političara poput Clintona kako bi pomogao u pregovorima.

"Sjedinjene Američke Države moraju koliko god mogu snažno nastojati riješiti izraelsko-palestinsko pitanje", rekao je McCain u razgovoru za program televizijske postaje CBS. "Ja bih našao nekoga visoke razine poput bivšeg predsjednika Billa Clintona da ode tamo kao pregovarač", rekao je McCain. "Znam da će me zbog toga mrziti, ali nam je potrebna osoba golemog ugleda i utjecaja kako bi sve strane dovela za isti pregovarački stol".

Tijekom njegovog drugog predsjedničkog mandata Bill Clinton je 2000. godine uložio velike napore u postizanje mira na Bliskom istoku ali naposlijetku nije u tome uspio. Clintona se, međutim, smatra osobom čija vjerodostojnost nije upitna ni Palestincima niti Izraelcima. 

Obama, koji se nalazi na turneji po Aziji, u nedjelju je rekao da ne bi želio da dođe do izraelske kopnene invazije na Gazu, ali je teret odgovornosti za zaustavljanje prekograničnog raketiranja prebacio na Egipat i Tursku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter