POS Umag: Zamjenik pročelnika može, a drugi ne

Nataša Kovačević upoznala je predsjednika Josipovića na nepravilnosti
Nataša Kovačević upoznala je predsjednika Josipovića na nepravilnosti

"Za svakoga je veliki dan kada dobije svoj dom. Mislim da su ovakvi projekti izraz socijalne politike države koja vodi brigu o građanima kako bi oni dostojno i kvalitetno živjeli", rekao je predsjednik države Ivo Josipović u Umagu na svečanoj primopredaji stanova budućim stanarima novoizgrađene POS-ove zgrade u naselju Komunela, što je, kao vrlo važan događaj, na kraju ostao u sjeni skandala.

Naime, vlasnica stana u toj zgradi Nataša Kovačević, dok je primala ključ od predsjednika države, upozorila je na nepravilnost - u jednom od stanova, mimo pravila koja vrijede za sve ostale obitelji, dozvoljene su preinake i radovi prije primopredaje ključeva

Ispostavilo se da je to - bez znanja investitora, državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) - učinio zamjenik pročelnika gradskog Odjela za komunalni sustav Darko Juranović, koji je također u toj zgradi kupio stan.

- U srijedu smo došli pogledati stanove i jedino u taj nismo mogli ući, ali ipak smo uspjeli vidjeti. Svi smo lani dobili knjižicu s tlocrtima svih 39 stanova, ali ovaj je potpuno drukčiji - napravljeni su pregradni zidovi, željezne konstrukcije za galerije, također i stepenice za te galerije, kupaonica i pločice nisu iste kao u ostalim stanovima. Postavljena su već i dva krovna prozora, što niti jedan stan u mansardi nema.

Tri puta sam pitala mogu li i meni napraviti neke preinake, a tražili su to i mnogi drugi, ali na svakom sastanku nam je rečeno da je to nemoguće prije primopredaje ključeva. K tome, Juranović mi je taj dan, kad smo sve otkrili, ispred zgrade rekao da si je sredio radove i preinake jer je dobar s izvođačem radova, ispričala je nezadovoljna i ogorčena Kovačević i dodala da se radi o velikoj nepravdi.

To je trebalo omogućiti svima ili nikome, jer, kazala je, zar su budale ostale obitelji kojima to nije omogućeno?

- Zašto od nečega što je dobro praviti loše? Pogledajte ovu zgradu, na što je sve to ličilo prije dvije godine? Ne treba nikome dizati spomenik, ali ne može sve biti negativno. Tek sam sada saznao za te preinake, ali tu ne vidim ništa loše. Može se nakon dobivanja uporabne dozvole, a ova je zgrada ima, dogovoriti s izvođačem radova preinake u stanu, opravdao je gradonačelnik Vili Bassanese svoga djelatnika.

Prozvani zamjenik pročelnika, ustvrdivši da ništa nije uradio mimo pravila, rekao je novinarima da je zgrada prošla tehnički pregled, da je uporabna dozvola dobivena i da radovi u njegovom stanu, koje radi o svom trošku, ne zadiru u konstruktivne dijelove. Nije znao zašto se njegov stan u srijedu, kada su svi bili otvoreni budućim stanarima, nije mogao razgledati poput ostalih.

- Ako se čovjek sam dogovori s izvođačem i ako mu on dopusti da uđe i napravi preinake, to je stvar između izvođača i kupca stana, riječi su Juranovića.

No, sasvim drugačije kazao je direktor APN-a Slavko Čukelj.

- O tome ništa nismo znali, a prvu informaciju da se u jednom stanu rade preinake doznali smo e-mailom od gđe. Kovačević. APN, kao investitor, nije dao nikakvu suglasnost na bilo kakve izmjene u zgradi umaškog POS-a, niti smo zaprimili neki pisani zahtjev za to. Stoga, izmjene u tom stanu napravljene su bez našega znanja, o čemu nas nisu izvijestili ni izvođač radova ni nadzorni inženjer, koje ćemo pozvati na razgovor.

Očito se radi o nekakvoj subkoordinaciji s izvođačem i nadzornim organom. Ako je to stvarno tako, vidjet ćemo zašto je to nekome omogućeno, a drugima nije, izjavio je Čukelj. Veli da su usmeno svima koji su pitali rekli da preinake bilo kakvog karaktera ne dolaze u obzir dok ključevi nisu predani. (T. KOCIJANČIĆ; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter