POS u Pazinu: Kako do hipoteke dok zgrade nema?

Projekcija POS zgrade u Pazinu
Projekcija POS zgrade u Pazinu

Stambeno-poslovnu zgradu koja će se u sklopu projekta poticane stanogradnje (POS) graditi u Ulici Miroslava Bulešića u Pazinu javnosti je u gradskoj vijećnici predstavila glavna projektantica Nada Orbanić Sapundžić. Trokatnica će u prizemlju imati četiri poslovna prostora i stan za osobu s invaliditetom, a na katovima po šest dvosobnih i trosobnih stanova od 53 do 75 metara četvornih. Svakom će stanu u prizemlju pripadati spremište i parkirno mjesto.

Zgrada će se graditi kvalitetnim materijalima, a fasada će joj biti obložena osam centimetara debelim stirodurom. Orbanić Sapundžić naglasila je da je prostor maksimalno iskorišten, a zadovoljeni su i svi zahtjevi energetske učinkovitosti. Grijanje stanova predviđeno je pećima na drva, a tijekom gradnje kupci stanova, o dodatnom trošku, mogu intervenirati u opremanje stanova.

Cijena četvornog metra u ovoj zgradi je 990 eura, navela je Maja Stranić Grah, pročelnica za financije i proračun u Gradu Pazinu.

Nazočne je, više od projekta i opremanja, zanimao način kreditiranja. Potencijalni kupci koji imaju ušteđevinu mogu stan kupiti gotovinom, a ostali kreditom, pa je Grad uputio dopise svim bankama koje djeluju u Pazinu o mogućnostima kreditiranja kupaca, rekla je Stranić Grah, ali od banaka još nisu stigle povratne informacije. Banke će zacijelo kredite osigurati hipotekama na stanove, ali pitanje je čime će se osigurati prije nego se stanovi izgrade. Postoji mogućnost da se banka osigura i hipotekom na zemljište, ali tada bi svi kupci morali kredite uzeti od iste banke. Pitanje je je li to moguće, s obzirom da vjerojatno nisu svi potencijalni kupci klijenti iste banke, a ne može se isključiti ni da budući kupci sa svojim bankama već imaju neke aranžmane.

Daniel Maurović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, pozvao je sve zainteresirane za kupnju stanova u ovoj zgradi da se jave na natječaj kako bi se, na temelju pravilnika, mogla napraviti lista kandidata. Nakon toga će se s potencijalnim kupcima razgovarati o modelima kupnje stana, kreditiranja i svim ostalim pojedinostima. Pozvao ih je i da se jave u Upravni odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, gdje će se u konzultaciji s pravnicima i bankarima nastojati iznaći što povoljnija rješenja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter