Poruke ljubavi i ljepote različitosti

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Na velikoj zatvorenoj terasi kultnog bara Me Gusta u Labinu, predstavljena je druga knjiga labinske spisateljice, kolumnistice i blogerice Vesne Ferluga Antić. Nakon, knjige "Fine nijanse", koja objavljena prije dvije godine autorica je sada javnosti predstavila i svoju drugu knjigu "Djeca znaju i točka".

Knjiga sadrži 37 priča i tri pjesme, za koje kaže kako su se s njom "družile" godinu i pol, te je bilo vrijeme da konačno dobiju svoje korice, te da dođu u male i velike ruke, i šire poruku ljubavi i ljepote različitosti. Priče su nastajale kroz razgovore s roditeljima i djecom o njihovim dogodovštinama i mudrolijama. One izmišljene su se gotovo same zabilježile, kad je Vesna dopustila mašti da se razmaše. Svaka priča ima i svoj neponovljiv crtež Leona Keserovića, mladića s brojnim teškoćama ali jako bogatim unutarnjim svijetom. Svaka priča ima svoju poruku, a Vesnina kćer Mia, s fizičkim teškoćama, ali velikih i jakih 
emocija, i unutarnjom snagom, ih obožava.

- Različak priča, i tu i tamo koja pjesma Vesne Ferluge Antić "Djeca znaju, i točka", s ilustracijama Leona Keserovića, svjedoči toplinu i neposrednost kojom je autorica u stanju 
popratiti svakodnevne teme, nalazeći u svakoj životnu mudrost i istinu, koja je, sama po sebi, koliko samozatajna toliko i djelotvorna, životna, jaka, sjajna, zapisala je književnica Silvija Šesto o knjizi labinske autorice. 
Ona ističe da "čitanje zbirke postiže efekt šetnje livadom prepunom raznolika dobra bilja. Na bilo kojem kraju, a koji može biti i početak i sredina neiscrpnog autorskog beskraja, dočekuje nas jedno iskustvo poput cvijeta kojeg ćemo promatrati/čitati i ponovno mu se vraćati."

- Tematski kreirajući priče kao svakodnevne zapise zbilje, događaja, dječjih upita i pokušaja edukacije u kojima baš uvijek zaključujemo kako su one naivne, dječje, prvotne 
misli spoj svjetova, odrasla i neodrasla, autorica pripušta krijesnicama da bljesnu i tamo gdje mi odrasli ponekad olako prelazimo preko prekrasne, pružene i tako jednostavne mudrosti. 

Životnost i nepresušna energija iskrenosti donosi nam beskrajnu ljepotu života i onda kad su nam na putu do te ljepote noge otežale, put neprohodan.

U mnogim će se pričama čitateljstvo pronaći, mnoge ponovno iščitavati, a ono što je sasvim izvjesno, u ovoj će zbirci uživati podjednako veliki i mali. Jer mudri veliki čitaju malima, a mudri mali propituju velike dajući istovremeno najsnažniji odgovor zbog čega je život dar, skupocjen i nenaplativ, istaknula je Silvija Šesto.

Objavljivanje knjige autorica je financirala uz pomoć dobrih ljudi i prijatelja, te vlastitim sredstvima te ju je objavila u vlastitoj nakladi. Na labinskom predstavljanju brojnoj publici, a bilo je mnogo djece, priče i pjesme iz knjige čitala je Morin Hukić, a mađioničar i glazbenik Igor Stefano Brkarić, pobrinuo se da mališane i odrasle zabavi pjesmom i magijom, a sve je to na spontan i ležeran način vodio Adriano Šćulac. (Ivana AHMIČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter