Poruke iz bijega od pacjeg superega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Duhovita predstava proštepana ozbiljnim porukama "Mirka, Živka in Dadakice", autorski rad umjetnica Mirjane Šajinovic i Aleksandre Blagojevic, u koprodukciji Društva Moment i Slovenskog narodnog gledališca Maribor, oduševila je publiku Medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav u Teatronu pod vedrim nebom umaške povijesne jezgre.

Metaforicka je to prica Georga i Emila, spojenih trenutkom i sudbinom u otudenom svijetu, o patkama koje pokušavaju poletjeti i pobjeci od svojih korijena i pacjeg superega. U groznicavom ritmu, uspjelim dijalozima, transformacijama, razlicitim likovima, scenskim pokretom, jezicima i situacijama, autorice, redateljice, glumice i kostimografkinje ovog komada jasno daju do znanja da progovaraju zapravo o sudbinama ljudi bivše Jugoslavije, kao i o stanovnicima sadašnje Europe.

Ovaj je originalni projekt, posvecen americkom piscu kazališnih i filmskih scenarija Davidu Mametu i njegovom "The Duck Variation" (Varijacije na temu pataka), utemeljen na istraživanju razlicitih nacina izvedbe, prvenstveno Becketove poetike i fizickog teatra. Mirjana Šajinovic i Aleksandra Blagojevic u svom radu slijede angažirani teatar koji potice na razmišljanje, emocije i katarzu.

Tako i ovom predstavom šire poruke o poštivanju prirode, skladnog suživota covjeka s biljnim i životinjskim svijetom te o individualizmu kroz prizmu kolektivizma. Za nju su nagradene toplim aplauzom te visokom ocjenom publike od 4,75. Monodrama "Familija u prahu" redatelja Same M. Streleca, koju je Jagoda Kralj Novak izvela vecer ranije ocijenjena je s 4,71. (K. FLEGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter