Poruka Vinistre: Proizvoditi se mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Stjepan Mesic u petak je na svecanom otvorenju 18. Vinistre u poreckoj dvorani Žatika pozdravio "sve one koji su imali ideju prije toliko godina predložiti i realizirati održavanje ovakve manifestacije, jer ona je ujedno i poruka da se mora proizvoditi u ovoj zemlji".

"Predugo smo se zalagali samo za turizam ili samo za trgovinu, to nije dovoljno. Turizam je naša najvažnija grana, ali kroz taj naš turizam treba ici i naš proizvod. Zato je ovo važna poruka svima, i onima koji proizvode druge proizvode jer nemamo dobru organiziranost. Što se tice kvaliteta ulja i vina, tu su sjajni rezultati, necete više u Zagorju naci loše vino. Necete naci loše vino ni u bilo kojoj našoj pokrajini. Ali posebno u Istri nema lošeg vina. Ovdje je dobro, bolje ili najbolje vino, a isto je tako i s uljima koja dobivaju svjetske kritike", porucio je Mesic.



Cestitke punoljetnoj izložbi vina i vinarske opreme uputio je i Federico Castellucci, predsjednik medunarodne organizacije za vino (OIV), koji je naglasio da je svako poboljšanje u vinarskim proizvodima znacajno, posebno u trenutku kada je u svijetu vinarstva globalizacija previše prisutna.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za regionalni razvoj Šime Vidulin upozorio je da danas, uz svu tehnologiju za obradivanje, još uvijek postoje neobradene površine. Njihovi bi je vlasnici, kaže, trebali poceti obradivati ili dati drugima koji ce je obradivati i proizvoditi vrhunska vina.

Župan Ivan Jakovcic ogrnut tradicionalnim slavonskim rucnikom, darom gostiju iz Vukovarsko- srijemske županije, rekao je da je "vino i kultura vina ono što spaja narode, jezike i kulture, nešto što produhovljuje. Kada smo poceli prije osamnaest godina od jedne male manifestacije, nismo ni slutili da cemo doci do ovoga što je Vinistra danas".

Goste i izlagace pozdravili su i gradonacelnik Edi Štifanic, savjetnik ministra poljoprivrede Vinko Milat te predsjednik udruge Vinistra Ivica Matoševic.

Svijet malvazije


Ova medunarodna izložba prvenstveno vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, a zatim i rakija, maslinovih ulja i ostalih domacih proizvoda trecu godinu zaredom održava se u sportskoj dvorani Žatika, a broj izlagaca jednak je lanjskom - njih 130 iz Hrvatske te iz susjedne Slovenije i Italije. Na ocjenjivanje je pristiglo 600-tinjak uzoraka vina, maslinovih ulja i rakija, a rezultati su vec tradicionalno objavljeni u pratecem katalogu izložbe.

Malvazije su ocijenjene pod okriljem usporedne manifestacije Svijet malvazije, na kojoj pravo sudjelovanja imaju malvazije iz cijeloga svijeta. Oko 200-tinjak uzoraka pristiglo je iz pet zemalja, a medalje su osvojili uglavnom hrvatski, talijanski i slovenski proizvodaci.

Vinistra se može posjetiti u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati. Cijena dnevne ulaznice iznosi 80 kuna, uz 40 kuna povratne kaucije za cašu za degustaciju. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter