Poruka Uskrsa otvara neuništivu nadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki i pulski biskup mons. Ivan Milovan predvodio je središnju uskrsnu euharistiju u prepunoj Eufrazijevoj bazilici, koju su osim brojnih domacih pratili i strani, uglavnom talijanski vjernici.

"Slavimo Uskrs, blagdan nad blagdanima, temelj vjere i nade Crkve i kršcana. U njemu je sva novost i snaga kršcanske vjere: usklik 'Aleluja' ide do kraja Zemlje, obasjava naša sela i gradove, župe i obitelji, srca vjernika. Znamo da je i svaka nedjelja odjek svetkovine Uskrsa, uvijek nova proslava", rekao je u uvodnoj rijeci biskup. U prigodnoj propovijedi podsjetio je da je Crkva utemeljena na praznom grobu - na vjeri uskrsnuca, na kojoj živi i danas.

"Najsržnije je to od cega i danas Crkva živi - od vjere u Božje djelo i uskrsnuce Isusovo i to živi ne tek kao od nekog prošlog dogadaja, nego od vjere da uskrsnuli Krist i sada živi i djeluje. Uskrsnuce se tice Krista - on je ušao u puninu života i slavu, ali je i danas trajno prisutan i djeluje u povijesti svijeta, Crkve i svakog covjeka.

Po daru vjere i po sakramentima on okuplja ljude da bi živjeli od punine njegova života, oslobada nas od sila smrti i jaca za život. Poruka Kristova uskrsnuca i poruka vjecnog života za sve koji vjeruju u Krista otvara za nas neuništivu nadu, omogucuje puninu smisla i duboku radost, jer zadnje u životu nije smrt nego život, nije prah i pepeo, smrt i uništenje, nego Božja spasiteljska sila koja je uskrsnula Krista i koja i nama daje udjela u taj nadi i u životu, u patnjama i križevima, pa i pred samom smrcu", rekao je biskup.

Dodao je da u svijetu uvijek ima dovoljno razloga za pesimizam: zlo oko nas - neimaština, nepravda, nasilje, nemoral, prirodne katastrofe, osobni problemi duše, tijela i obitelji. Najcešce covjek nema odgovora na pitanja života, zla, krivnje, prolaznosti i propadljivosti. Medutim, Uskrs je poruka neba protiv tog besmisla i pesimizma, od Boga darovana alternativa života i radosti za covjeka.

Bog voli covjeka, stvorio ga je na svoju sliku, obnavlja ga na sliku Krista. Prihvatiti tu uskrsnu poruku, vjerovati u Krista znaci odluciti se život, nadu i radost jer Uskrs diže oci duha prema gore, ali ne da bi nas odvojio od našeg svagdašnjeg života, vec bacajuci novo svjetlo na ovaj život i poticuci na odgovornost za svijet.

Milovan je ujedno podsjetio kako se Crkva organizacijski i molitveno priprema za dolazak Pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, koji dolazi na prvi Nacionalni obiteljski dan. Pritom je istaknuo kako je obitelj zdravi temelj društva te se u njoj dogada zajedništvo u ljudima, ona pomaže stabilnost osoba, unutarnji mir, odgovornost.

Dodao je da je obitelj mjesto radanja i odgajanja novih ljudi, s cime je povezana radost, nada i buducnost, pri cemu treba prihvatiti i žrtvu radanja, odgajanja, jer bijeg od žrtve i prihvacanja odgovornosti znaci bijeg od radosti i nade za buducnost.

"Geslo Papina dolaska je 'Zajedno u Kristu', a na osobit nacin ovo geslo vrijedi i za obitelj. Vjera, naime pomaže da obitelji žive vrijednosti ljubavi, poštovanja, opraštanja, darivanja i vjernosti", rekao je Milovan. U završnici svecanog euharistijskog slavlja cestitke biskupu u ime svih župljana i župnog vijeca uputio je Tomislav Milohanic. (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)


Uskrs u Istri

Najveci kršcanski blagdan obilježen je danas diljem Istre, gdje su u svim župama služene svete mise, a pravoslavni vjernici su blagdan obilježili u pravoslavnoj crkvi Sv. Spiridon u Peroju. Paroh pulsko-perojski, protojerej Goran Petkovic služio je svecanu usrksnu liturgiju kojoj je nazocio veliki broj vjernika pravoslavne vjeroispovijesti.
Inace, u Istri uskrsne blagdane provodi oko 30 tisuca turista, pretežito iz Slovenije, Njemacke, Austrije i Italije, a na istarskom poluotoku otvoreno je 30-ak velikih i 40-ak manjih hotela. Tijekom vikenda na granicnim prijelazima u Istri nisu zabilježene vece gužve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter