Poruka u glini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jadranku Ostic mogli bismo smatrati slucajnim konstruktorom jer u svojem radu, koji predstavlja kroz istraživacki proces, slijedi klasicno traganje i kreira forme kombinirajuci pritom razlicite oblike, boje i površine koje rezultiraju djelima širokog spektra naracije. Rekla je to, izmedu ostalog, Hanni Geiger, zagrebacka povjesnicarka umjetnosti, prilikom sinocnog otvorenja samostalne izložbe Jadranke Ostic koja nosi naslov "Formacije". Ovaj se novi postav posjetiteljima nudi na zidovima galerije Milotic, a donosi konstrukcije u glini, papiru i željezu.

- Figuracija, koja sadrži odredenu napetost, zapravo proizlazi iz jednog sasvim slucajnog polazišta i ne podilazi imitaciji, njeni su radovi tek apstraktno idejni, istaknula je Geiger i pojasnila da upravo materijal nosi smisao i poruku. Ona se pak proteže i nudi u tri faze - papirom kao plošni izrezak ili skica i glinom kao krajnji produkt umjetnicke kreacije. Glineni se jajoliki oblici protežu po centralnom galerijskom okviru, nanizani su po zidu s cavlastim nožicama i glavicama, a svojom dinamikom u prostor unose svojevrsnu vedrinu, poticu razlicite sugestije, motivacije i asocijacije.



Slijedeci svoj izraz i umjetnicki angažman Ostic "Formacijama" još jednom promatracu porucuje, a Geiger u izložbenom katalogu podsjeca da se nastanak njenog djela temelji na pobuni protiv uporabnosti, ukrasa, umjetnog sjaja i perfekcije.

- Ona u materijalu ostavlja vidljive tragove, svjesno se odlucuje za autentican izraz koji, procišcen i sveden na ono bitno, ne konstruira ništa osim same forme, naglašava Geiger i zakljucuje da su prepoznavanje figurativnih naznaka i pokušaj interpretacije moguci, ali ne i potrebni.

Jadranka Ostic je rodena u Splitu, a nakon školovanja u Zagrebu pri Školi primijenjene umjetnosti, redovito izlaže svoja djela u keramici, maloj plastici, slici, kolažu, rucno izradenom papiru i grafici. Bavi se grafickim dizajnom, ilustracijom i pisanjem. Clanica je hrvatske Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatskog društva likovnih umjetnosti Istre i Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Pule i Istarske županije, a sljedeci gost u galeriji Milotic bit ce Gualtiero Mocenni.


Podijeli: Facebook Twiter