Poruka sindikata korespondira s voljom gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"To je najsnažnija sindikalna poruka nakon velikih demonstracija 1998. i sindikalne peticije", komentirao je saborski zastupnik Damir Kajin najave sindikata da bi zbog izigravanja demokracije oko raspisivanja referenduma protiv izmjena Zakona o radu vrlo skoro mogli organizirati demonstracije, krenuti s pripremama za prvi generalni štrajk u Hrvatskoj ili cak zatražiti ukidanje Ustavnog suda.

"Politika Jadranke Kosor približava se kraju. Pitanje je samo koja ce se situacija Hrvatskoj dogoditi zbog njenog neshvacanja da se zemlja ne može voditi krnjim legitimitetom. Vara se Kosor ako misli da ce politikom 'Mravka van iz Remetinca, a Sanadera u Remetinac' kupiti politicki i socijalni mir u Hrvatskoj. U Remetincu ima mjesta i za njih i za svakoga tko se na racun države okoristio.

Ova zadnja poruka sindikata, koliko god su dezorijentirani, korespondira s voljom gradana. Njihovi zahtjevi - ili generalni štrajk ili referendum, ili prosvjedi ili peticija za izbore - nešto je ocekivano. Generalnim štrajkom se Hrvatskoj ne pomaže. On se ni ne može dogoditi jer sindikati uglavnom djeluju u javnom sektoru, ali ovo drugo podržavam", izjavio je Kajin.

"Sindikati moraju shvatiti i cinjenicu da Hrvatska živi iznad mogucnosti. Opozicija takoder mora shvatiti da ce sutra biti nemoguce braniti javnu potrošnju na sadašnjoj razini, a pod tim se podrazumijevaju i place, i mirovine, i socijala, ali se treba braniti nacelo poštenja i pravde", smatra Kajin.

S druge strane, sindikalni zahtjevi za ukidanje Ustavnog suda, kaže, predstavljaju diletantizam na tragu zahtjeva kojima bi netko primjerice tražio ukidanje Sabora ili stranaka.

"Ne bih želio živjeti u zemlji bez Ustavnog suda, stranaka ili sindikata. Problem ove zemlje nije u previše prava, vec u tome što se i ono malo prava ne poštuje. Ustavni sud nije samo pravosudno tijelo, on je u Hrvatskoj nažalost i politicko tijelo koje se ne odmice od svog nalogodavca.

Pogotovo to ne cini kada je rijec o referendumu jer zna da bi to bilo i glasanje o povjerenju Vladi. Medutim, nesigurnost bi bez Ustavnog suda bila daleko veca", rekao je Kajin. (G. CALIC ŠVERKO)

S Radicevim unukom probio barikade
"Osobno sam bio na zagrebackim demonstracijama 1998. godine. S pokojnim unukom Stjepana Radica prvi sam probio barikade. Ne pozivam nikoga na rušenje barikada, nikoga u rovove, nikoga da ustane protiv institucija države, ali cu biti prvi uz sindikate i gradane u nastojanju da se problemi ove zemlje rješavaju u Saboru i na izborima", kaže Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter