Poruka letjela od Višnjana do Barija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boca s porukom koju je 9-godišnja Eva iz Zagreba poslala privezanu za balon punjen helijem tijekom Vip Youth Science kampa prirodoslovlja u Višnjanu nadena je 25 dana nakon puštanja u mjestu Bari Palese nedaleko od Barija na jugu Italije.

Osoba koja je pronašla bocu 512 kilometara daleko od Višnjana je Giovanni Cianciotta, 27-godišnji zaposlenik Disneylanda koji je u Bari Palese došao na bratovo vjencanje, a inace živi u Parizu.

Takvi baloni se rijetko pronalaze, a dosadašnji najdalji let bio je do Cabra u Gorskom kotaru pa je ovogodišnji balon postavio svojevrstan rekord. Svi dosadašnji pokusi samo su uvod u slanje serije stratosferskih balona za istraživanje ruba atmosfere koje ce opremati i slati stariji ucenici ostalih edukacijskih programa.

- Godinama radimo na balonima svih vrsta, od onih na topli zrak do onih punjenih helijem. Radimo probe s balonima na helij radi eksperimenta sondiranja stratosfere te snimanja neba i površine Zemlje s visina iznad 25 kilometara. Zbog vjetrova je balon vjerojatno napravio krug po Mediteranu, da bi se nakon gubitka helija spustio u Italiju kraj Barija, kaže Korado Korlevic, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

Balon je pušten predzadnjeg dana kampa, 3. srpnja, s livade uz laboratorije u kojima su se odvijale edukacijske aktivnosti. Pustila ga je voditeljica projekata iz biologije Lovorka Kekez, a pripomogli su joj svi sudionici kampa.


Podijeli: Facebook Twiter