Poruka covjecanstvu ?urice Ciganovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Moja poruka covjecanstvu" naziv je umjetnickog performansa ?urice Ciganovica održanog sinoc u galeriji Anex pulskog Multimedijalnog centra Luka. Autor kaže da je to njegovo videnje arapsko-židovskog antagonizma, empatije prema Palestincima i nepravde koja im se dogada vec desetljecima.

"Naravno, unaprijed odbijam kvalifikaciju anticionistickog performansa, jer ovog puta nudim samo pomirbu, praštanje, medusobno uvažavanje i ljubav", piše Ciganovic.

U tekstu koji prati performans Ciganovic napominje da je pitanje palestinskih prava na svoju državu ili kurdskih, romskih i inih prava "beznacajnih" naroda prekrio veo zaborava.

"Palestinci su nepravedno stigmatizirani kao teroristicka nacija, a nitko od svjetskih mocnika ne postavlja pitanje o njihovoj ulozi u stvaranju takvih reakcionarnih mehanizama ponižene nacije. Rezolucije UN-a nisu donijele ploda jer nisu u skladu s interesima vlade SAD-a, vojne velesile koja razumije samo argument sile. Dok god se ne dogodi pomirba, praštanje, medusobno uvažavanje i ljubav (pa makar nametnuto od vanzemaljske napredne civilizacije), živjet cemo zatoceni u globalnom logoru smrti", zakljucuje Ciganovic.

U performansu su sudjelovali i Doris Ciganovic, Nikola Ciganovic, Aleksej Ciganovic, Ivo Antunovic i Sead Gavranovic, a posvecen je Hassanu Abdelghaniju.

U tekstu koji prati performans nalazi se i pjesma "Ljubavi moja" ciji je zadnji stih možda i najljepša poruka performansa: "Pustite oružje i dodite, dodite živjeti u miru". (Boris VINCEK; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter