Portuni u sivoj zoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prodaja raznih proizvoda u ulazima u zgrade, pogotovo u starogradskim ulicama, postala je sve ucestalija. U zakonu mogucnost takve prodaje nije predvidena ali nije niti zabranjena.

- U Puli se po tom pitanju doista svašta dogada, mogli biste i film snimiti. U nekim zgradama kojima smo upravitelji, pogotovo u Ulici Sergijevaca, suvlasnici se sami dogovaraju s unajmljivacima portuna, ali tu su onda stalno problemi, svade, medusobna optuživanja tipa "gdje su pare?!", "tko ih je uzeo?"…. Ma, da ne pricam, rekao je direktor Castruma Drago Glumac.

O tim dogovorima nema pisanog traga, vec se sve svodi na usmene "ugovore" i upravo se stoga potežu pitanja za koliko je novca iznajmljen ulaz, tko je taj novac uzeo, odnosno naplatio, u ciji je džep otišao i za što je potrošen.

- Dogadalo se da se ulazi pritom i oštete, a onda nam dodu suvlasnici jer, kažu, treba to popraviti iz pricuve. Medutim, ponekad pricuva nije dovoljna ili se pocinju medusobno prozivati i optuživati da to popravi onaj tko je novac uzeo. Jedna vrlo ružna situacija. Sve rade i dogovaraju bez da nam se obrate i pitaju, a kada nastanu problemi onda dodu u Castrum po pomoc, kaže nadalje Glumac.



Dodaje da su se u zadnjih pet, šest godina prostori u Ulici Sergijevaca obicno iznajmljivali za pet do deset tisuca kuna za cijelu sezonu, ali taj novac jedne godine uzme jedan suvlasnik, a iduce netko drugi, što samo komplicira medusobne odnose.

- Sve zgrade za koje znam rade to mimo dogovora s upraviteljem i mimo našeg znanja, a novac ide od ruke do ruke i ne uplacuje se u zajednicku pricuvu, tako da to doista treba vec jednom regulirati, zakljucio je Glumac.

Gradoncelnik Boris Milteic kaže da je u tijeku izrada nove Odluke o komunalnom redu kojom ce se regulirati uporaba javnih površina. Prijedlog je upucen u sve mjesne odbore, a kada se vrati zajedno s njihovim primjedbama bit ce doraden i upucen vijecnicima na usvajanje. (S. ZRINIC TERLEVIC, snimio N. LAZAREVIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter