Portun: Glavni detalj pri ulazu u kuću


Sjećate li se možda starih portuna? Portuni ili ulazna vrata odvajala su cestu, put od dvorišta kuće, koje je svojevrsna dnevna soba pod otvorenim nebom, mjesto gdje se provodilo dosta vremena tokom godine, a posebno za lijepih dana kada se veliki dio dnevnih aktivnosti ukućana odvijao u korti. 

Portuni, najčešće drveni ili željezni, osim svoje funkcije zatvaranja i otvaranja prolaza u dvorišta, na jedan način su i bili i jesu glavni detalj kuće. Oni su svojom veličinom i izgledom bili, svojevrsni materijalni svjedok imovinskog stanja vlasnika kuće ili imanja (stancije) no i kod imućnih i onih slabijeg imovinskog statusa bio je bitan element arhitektonskog odvajanja ceste i kuće. 

Kamene volte ili kamene sklesane glave

Portun je zauzimao centralno mjesto u okviru, kao i centralno mjesto u stambenom kompleksu i svojim položajem i funkcijom predstavljao je bitan dio kuće. 

Bogatija imanja imala su specifične kamene volte - poput hrama, koje su nadsvodile ulaz/portun. Na vrhu volte nailazimo na uklesana razna obilježja poput obiteljskih grbova, godinu izgradnje, inicijale i raznih drugih dekorativnih elemenata poput kamenih kugli ili špiceva, floralnih detalja u reljefu - sve ovisno o razdoblju u kojem su građeni. Portuni koji su vodili u vinograde ili vrtove nazivali su se lise, a bili su ispleteni od pruća i bekva. 

Što se tiče boja, portuni su, po starini, bili bojani u istoj boji kao i škurnice/škure, prozori i tako su se povezivali sa izgledom pročelja. Danas se portuni - na žalost, bojaju i obrađuju u nekim varijantama kao iz jeftinih sapunica u bojama zlata, srebra, bakra i slično ili ostaju od kovanog željeza što je daleko od izvornog . Svako vremensko i umjetničko razdoblje je ostavljalo svoj trag u izgledu portuna, pa tako nalazimo od gotičkih, renesansnih i secesijskih elemenata, formi i detalja koji i dan danas privlače pozornost i oduzimaju mi dah. Ali ne smijem izostaviti ni one jednostavne portune nastale '70/'80 godina prošlog stoljeća, koji su bili specifični po tome što su imitirali stil starih portuna, ali s naglašenom koloristikom i upotrebom više boja na jednom portunu kao posebnim doživljajem. Specifično i tradicionalno je da su se uz portune sadili čempresi, murva ili vorih kao dekorativni elementi cijele vizure, a bogatije stancije su uz prilaznu cestu sadile i cijele drvorede. Stare korte sa svojim portunima često nalazimo na starim obiteljskim fotografijama. Stari portuni bili su, zbog svoje posebne ljepote, idealna kulisa za obiteljske portrete.

Obiteljske kapelice

Uz portune u kamenim zidovima ili na pročeljima kuća često su se nalazile obiteljske kapelice posvećene Svecima koje su štovali. Da li u obliku niša ili kao postav u prostoru, kapelice su bile integrirane kao detalj na ulazu kuća i imanja. Kapelice (zavjetne kapelice), memorijalni spomenici malih razmjera u ruralnom ambijentu podignuti radi zavjetovanja ili zahvalnosti svecima i/ili Bogorodici. 

Iz prošlosti u Istri, svojstveno je bilo oko imanja graditi visoke zidove preko 2 i po metra za obranu od LADRI ( lopova ), a najpoznatiji su bili oni od kud sam ja iz PRIKODRAGE -prikodraženski ladri. Veličina portuna bila je tolika da je kroz njega mogao proći konj ili tovar sa prikolicom punom sjena. 

U okviru glavnog portuna ili čak i sa strane istog, postojala su i manja ulazna vrata - mali portun koji je bio u mjerilu čovjeka. Najljepši primjeri su svakako gradski portuni koje danas možemo vidjeti u većim mjestima ili gradovima Istre. Posebno se ističu oni javnih ustanova ili ondašnjih bogatih gradskih obitelji. Definitivno najljepši su portuni iz vremena austrougarske koje danas, šećući se, pronalazimo u našoj Puli, Rijeci i naročito Opatiji. 

Vaš dizajner, Boris RUŽIĆ


Podijeli: Facebook Twiter