Portugalska novinska agencija Lusa u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelatnici portugalske novinske agencije Lusa započeli su danas četverodnevni štrajk zbog toga što im je za 30 posto smanjen iznos koji bi trebali dobiti iz proračuna, u okviru novih mjera štednje za 2013. godinu, što bi moglo dovesti do otkaza u agenciji.

Agencija Lusa svojim je pretplatnicima poslala informaciju u kojoj kaže da je servis agencije prekinut zbog štrajka.

"Uništenje agencije Lusa napad je na demokraciju", ističu sindikati u priopćenju u kojem podsjećaju na namjeru vlade da smanji proračun za 30 posto.

Portugal se suočava s teškom financijskom krizom, a zemlja se u okviru plana pomoći EU-a i MMF-a obvezala smanjiti troškove, te je stoga portugalska vlada donijela u ponedjeljak novi zakon o iznimnim mjerama štednje. U nacrtu proračuna, o kojem će se glasati 27. studenoga, portugalska vlada predviđa smanjiti financijski iznos koji država daje Lusi, te bi tako agencija dobila 13,2 milijuna eura, umjesto 19,1 milijun eura koliko je dobila za 2012. To smanjenje novaca vjerojatno će dovesti do otkaza, prema sindikatima, što će dovesti u pitanje funkcioniranje i dimenzije narodne i međunarodne mreže agencije, kao i uredničku kvalitetu agencijskih servisa.

Novinska agencija Lusa imala je krajem prošle godine 227 zaposlenih novinara. Mjesečno objavljuje oko 12.000 vijesti, 30.000 fotografija, 1.000 audio dokumenata i 850 videa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter