Portugal vs. Španjolska - bitka za Pirineje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecerašnji polufinalni obracun Portugala i Španjolske na velebnom stadionu Donbass Arena u Donjecku skratit ce listu kandidata za naslov europskog prvaka, a usput ce i odluciti tko je u ovom trenutku vladar Pirinejskog poluotoka. I jedni i drugi imaju više nego dovoljno aduta za pumpanje samopouzdanja.

Najveci dio portugalskih nada utjelovljuju fantasticna krila, kapetan Cristiano Ronaldo i Nani, zbog kojih izbornik Paolo Bento prakticira klasicnu formaciju 4-3-3.

Kod Furije vjeru u finale daje ogroman izbor klasnih igraca. Na primjer, španjolski mediji skloni su kritiziranju Alvara Arbeloe, a cinjenica je da bi više od devedeset posto reprezentacija na svijetu vrištalo od srece da ima takvog desnog beka.

Svi igraci iza sebe imaju vrlo tešku sezonu u klubovima, a tempo igranja na Euru sigurno im nije pomogao da dodu do osvježenja. Povrh toga, Španjolci stalno isticu da je Portugal u prednosti, zato što je svoje cetvrtfinale odigrao dva dana ranije.

- Mislim da to nije tako važan cimbenik. Španjolska je imala tri dana za odmor, a to je više nego dovoljno - bocnuo je Ronaldo velikog suparnika.

Sitna provokacija prihvacena je s osmijehom u redovima Furije. Štoviše, Gerard Pique porucio je Portugalcima da u španjolskim nogama ima još dovoljno snage.

- Istina, imali su dva dana odmora više, ali to ne znaci da smo mi iscijedeni, kao što neki misle. Nakon cetvrtfinala s Francuskom prespavali smo cijeli dan i vratili izgubljenu snagu. Nitko od nas nije ni blizu iscrpljenosti, bez problema možemo odigrati barem još dvije utakmice - istaknuo je Pique koji je u Barceloni naucio kako se preko medija razgovara s rivalima iz Reala.



Za španjolskog kapetana vecerašnja utakmica nosi dodatnu draž. Naime, u proteklih dvanaest godina "Sveti Iker" je uknjižio 99 pobjeda s Furijom, što znaci da bi u slucaju vecerašnjeg trijumfa tu brojku zaokružio na sto. Povrh toga, ušao bi u povijest kao prvi igrac na svijetu s troznamenkastim brojem pobjeda u dresu reprezentacije.

Suvišno je isticati da mu deset i pol milijuna Portugalaca želi da postavi taj rekord, ali na nekoj drugoj utakmici. Štoviše, svi oni vjeruju da ova vecer pripada Ronaldu, Naniju i ostalima.

- Tajna ove reprezentacije leži u više stvari. Znamo se kvalitetno obraniti, odlicno podnosimo pritisak i, što je najvažnije, svi dišemo kao jedan. Ta kohezija izvlaci najbolje iz svih nas, i zato vjerujemo da na Euru može otici do kraja - porucio je Miguel Veloso kojeg u srcu veznog reda ocekuje nadmetanje s Xabijem Alonsom, Sergiom Busquetsom i Xavijem.

- Prije dvije godine teško smo ih pobijedili u osmini finala Svjetskog prvenstva, a sad su još bolji. Portugal je napredovao i sazrio. Jaki su na svim pozicijama, a ne samo na krilima. Ne smijemo se koncentrirati iskljucivo na zaustavljanje Ronalda i Nanija, jer to bi nas moglo skupo koštati - zakljucio je
Xavi. (Davor PETROVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter