Portugal: Ugašeni požari, hrvatski kanaderi ostaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smirivanje je nastavljeno u nedjelju ujutro na požarištima u Portugalu gdje su najveći šumski požari ugašeni ali vatrogasci ostaju u stanju pripravnosti zbog nepovoljne meteorološke prognoze, objavila je Civilna zaštita.

"To je ugodno iznenađenje. Stanje se znatno smirilo", izjavio je Carlos Guerra, glasnogovornik Nacionalne uprave za civilnu zaštitu. "U noći sa subote na nedjelju vjetar je smanjio jačinu", kazao je dužnosnik civilne zaštite.

U Portugal je došlo do smirivanja vatre nakon što je u petak ugašen veliki šumski požar u planinskom lancu Caramulo, u središnjem dijelu zemlje, u kojem su tri vatrogasca poginula. "To nam je omogućilo da se okrenemo drugim požarištima", objasnio je Guerra.

Vatrogasci su zabilježili u subotu 313 požara, djelotvorno ugašenih većinom već u prvim minutama.

Portugal, koji je zatražio pomoć svojih europskih partnera, raspolagao je u nedjelju s pet stranih kanadera, tri francuska i dva hrvatska. Francuske letjelice trebale bi ostati do utorka, dok su hrvatski avioni, pristigli u subotu popodne u Portugal, na raspolaganju portugalskih spasioca do srijede. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter