Portugal ponovno pokrenuo istragu o Maddienu nestanku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Portugalsko pravosuđe ponovo je pokrenulo istragu o nestanku britanske djevojčice Madeleine McCann u Portugalu 2007., priopćilo je u četvrtak portugalsko ministarstvo pravosuđa, spominjući "nove elemente" u tom slučaju koji su svjetski mediji pozorno pratili.

"Ministarstvo pravosuđa odlučilo je ponovo pokrenuti istragu o nestanku Madeleine McCann, na prijedlog pravosudne policije koja posjeduje nove informacije" o slučaju, piše u kratkom priopćenju tog ministarstva.

Pravosudna policija, koja je u ožujku 2012. skupini svojih djelatnika u Portu povjerila preispitivanje slučaja, htjela je ponovno pokrenuti istragu pretpostavljajući i dalje da je riječ o organiziranoj otmici u režiji pedofilske mreže, piše u četvrtak popularni dnevnik Correio da Manha.

Madeleine McCann, tada trogodišnjakinja, nestala je 3. svibnja 2007. u ljetovalištu Praia da Luz gdje je s obitelji bila na odmoru. Portugalska policija je zatvorila slučaj 2008. nakon 14 mjeseci sporne istrage u kojoj su bili osumnjičeni i roditelji malene, koji su poslije oslobođeni sumnje. Nakon dvogodišnjeg istraživanja slučaja, Velika Britanija je u srpnju službeno pokrenula vlastitu istragu i poslala Portugalu zahtjev za pravosudnu suradnju.

Portugalska pravosudna policija je "imenovala skupinu koja će obaviti radnje koje zahtijevaju britanske vlasti", potvrdio je početkom listopada ravnatelj Jose Almeida Rodrigues. Ponovno otvaranje slučaja trebalo bi omogućiti portugalskoj policiji da prikupi nove iskaze svjedoka.

Prošlog tjedna je britanska policija zaprimila više od 2.400 poziva i e-mailova nakon što su u Europi prikazane emisije u kojima su objavljena dva fotorobota muškarca koji nosi dijete "plave kose", iste večeri kad je nestala malena Madeleine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter