Portu u 10 godina od prodaje igrača 500 mil. eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Portugalski nogometni velikan Porto u posljednjih je deset godina od prodaje igrača zaradio čak 488 milijuna eura, ali pritom osvojio i 24 trofeja, pri čemu devet naslova nacionalnog prvaka, te Ligu prvaka, Kup UEFA-e i Europsku ligu.

Portov predsjednik Pinto da Costa do savršenstva je razradio 'čarobnu formulu' kojom puni klupsku blagajnu, ali i vitrine s trofejima. Ima sjajno razrađenu skautsku mrežu, posebice u Južnoj Americi, i praktično su nepogrešivi. Samo od ljeta 2004. do danas je Porto realizirao 15 velikih transfera na kojima je inkasirao 365 milijuna eura, a u te igrače je uloženo samo 35 milijuna, što znači da je klub na njima zaradio 330 milijuna eura.

Samo na prodaji posljednja dva igrača Joaoa Moutinha i Kolumbijca Jamesa Rodrigueza novome francuskom prvoligašu Monacu Porto je ostao u plusu za 54 milijuna eura. Rodriguez je kupljen za pet milijuna eura, a prodan za 45, dok je Moutinho doveden za 11, a prodan za 25 milijuna

Kako Porto posluje možda i najbolje pokazuju ovi primjeri. Andersona su doveli iz Gremia za četiri milijuna eura, a nakon samo jedne sezone prodali su ga Manchester Unitedu za 30 milijuna eura. Lisandro Lopez je stigao iz argentinskog Racinga za dva milijuna eura, a nakon četiri sezone je prodan Lyonu za 24 milijuna eura. Radamela Falcaoa su doveli za četiri milijuna eura iz River Plate, a nakon dvije sezone prodali za Atletico Madridu za 47 milijuna eura. Deco je doveden za mizernih sto tisuća eura, a stadion Dragao je napustio kada je Barcelona platila 15 milijuna.

- Porto bi trebao biti putokaz i ostalim klubovima. Oni već deset godina kupuju igrače gotovo bez pogreške. Dovode kvalitetne i jeftine igrače a potom ih prodaju za astronomske iznose, kazao je prvi čovjek portugalske lige Mario Figueiredo. "Teško se boriti protiv engleskih i španjolskih velikana, zbog toga je Porto do savršenstva razvio svoju skautsku službu", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter