Portreti Labinjana, drugacijih, neponovljivih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kratke skice za sto i jedno lice", nova knjiga novinara i publicista Marijana Milevoja, u dizajnu i izdanju takoder labinskih Future i Matiusa Flaciusa, predstavljena je u labinskom Malom kazalištu - Circolu. Rijec je o sabranim portretima Labinjana, koje je autor objavljivao u Glasu Istre od 2004. do umirovljenja 2008. godine.

Kriterij izbora objasnio je u predgovoru: "Tražio sam svoje sugradane ciji je život iz raznih razloga zanimljiv, poseban, drugaciji, ljepši, neponovljiv, nerijetko i nemoguc, a najcešce nisu u prvom društvenom planu, oko njih se ne vrti medijska pažnja, oni nisu u fokusu dnevnih, gotovo potrošnih, prolaznih zbivanja."

Voditeljica promocije Zlata Jurcan Vukelic istaknula je da je bogatstvo likova i sudbina u knjizi podsjecaju na najbolje filmove iz talijanske kinematografije, ponajprije na Fellinijev "Amarcord". Dvadesetak portretiranih osoba te nekoliko clanova obitelji onih koji nisu mogli doci ili su u meduvremenu preminuli, nalazilo se u publici. Dio njih sudjelovao je u programu, koji je time poprimio karakteristike "talk showa" i glazbeno - poetske priredbe.

Svirac i izradivac narodnih instrumenata Franko Kos svirao je meh u pratnji svoje ucenice, osnovnoškolke Rafaele Blažina. Muzicar Franko Ružic odsvirao je skladbu na saksofonu u pratnji trija klarinetista iz Gradskog orkestra, koji djeluje pod njegovim vodstvom. Publiku su takoder oduševili Klaudio Smokovic na harmonici i Klaudio Frankovic na usnoj harmonici. Svim pokojnicima iz knjige Jurcan Vukelic je odala pocast stihovima jednoga od njih, Valtera Brubnjaka. Njegove dvije pjesme osobno je uglazbila, a u izvedbi ju je pratila Ivona Kiršic.

Pjesnik Valent Vihtelic - Zdravci pljesak je zaslužio interpretacijom vlastite pjesme na labinskom dijalektu "Alvona".

Uz razgovor s Milevojem o njegovoj novinarskoj i publicistickoj karijeri, voditeljica je u razgovor ukljucila najstarijeg portretiranog gradanina u publici, Andela Verbanca, koji je od 1957. do 1962. godine bio predsjednik Opcine Labin. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter