Portreti Igora Zirojevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igor Zirojevic se veceras u izložbenom prostoru pulske stare tiskare predstavio izložbom radova okupljenih pod jednostavnim nazivom "Portreti".

Jednostavni naziv povlaci jednostavne posljedice, pa se brojna publika koja je pohodila izložbu našla lice u lice sa Zirojevicevim modelima koji na bjelini zidova vrište o svojoj gradskoj, tako gradskoj osobnosti. Ono što je Zirojevic preksinoc postavio na bijelim prazninama stare tiskare bio je detalj Pule, kakva je sada, kakvu ju on vidi - kao konglomerat osobnosti.

Fascinantan detalj, koji nadilazi radnju prepoznavanja likova prisutnih na autorovim fotografijama jest njihova reprezentacija. Naime, gotovo ni jedan lik na fotografijama nije zaslužio "kompletan" portret, pa je vecinu Zirojevicevih modele zatekla sudbina "prerezane glave".

Iako to može izgledati kao sitan detalj koji ne objašnjava puno, upravo ta formalna odluka nam pokazuje Zirojevicevu fokusiranost i otvorenu nakanu u prikazivanju vlastite ideje stvaralaštva. Ono što ostaje kristalno jasno nakon šetnje po izložbenom prostoru jest da smo svi mi, publika i fotografirani, zapravo mali, jako mali.


Podijeli: Facebook Twiter