"Portret s Obamama" uzburkao duhove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naizgled uobicajeno fotografiranje na prošlotjednom svecanom prijemu na kojem su Barack i Michelle Obama u njujorškom muzeju umjetnosti Metropolitan bili domacini svecane vecere za gostujuce strane dostojanstvenike - pretvorilo se u goruci problem španjolskih vlasti. Naime, tijekom veceri predsjednik Obama i prva dama pozirali su na više od 130 fotografija sa svojim gostima, a sve su poslije objavljene na Flickr stranici State Departmenta.

Medu njima je tako i kadar u kojem je americki predsjednik zajedno sa španjolskim premijerom Joséom Luisom Rodríguezom Zapaterom, njegovom suprugom Sonsoles Espinosom i dvije kceri, 16-godišnjom Laurom i tri godine mladom Albom, cije fotografije nikada nisu objavljene u medijima zbog španjolskog zakona koji to izricito zabranjuje. Na zahtjev španjolskih vlasti, fotografije Zapatera i njegove obitelji s Obamama tijekom protekla su dva dana uklonjene sa spomenute stranice, no problem je što se još uvijek mogu naci na internetu.

I dok je slucaj s jedne strane povecao zabrinutost o pitanju privatnosti djece svjetskih lidera u modernom digitalnom dobu, medu svjetskom politickom elitom nisu izostale i suprotne reakcije. "Ne mogu vjerovati da na svijetu još uvijek postoji zemlja ciji zakoni štite djecu politicara, gdje se poštuje privatnost maloljetnih potomaka predsjednika, ministara, diplomata i to na - službenim primanjima. Suprotno, u ovom me slucaju više ljuti što su sada dvije kceri premijera Zapatera prvi put došle u središte medijske pažnje zbog 'portreta s Obamama'", komentar je zbunjene Meghan McCain, kceri republikanskog senatora Johna McCaina koja aktualni primjer "medijske surovosti" usporeduje s puno oštrijim i okrutnijim razvlacenjem Chelseae Clinton ili Jenne i Barbare Bush na, primjerice, njihovim privatnim zabavama.


Podijeli: Facebook Twiter