Portoriko: Čak 683 oboljelih od virusa zika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Portoriku je potvrđeno 683 oboljelih od virusa zika, uključujući 68 trudnica, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj, objavile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Stručnjaci koji od prosinca prošle godine prate bolest koju prenose komarci kažu da je petero pacijenata s neurološkim Guillain-Berreovim sindromom bilo pozitivno na ziku, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Centar je također potvrdio da je jedna zaražena osoba umrla od teške trombocitopenije, poremećaja velikog manjka trombocita nužnih za zgrušavanje krvi.

Zika, koji u novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, pojavio se na Portoriku u prosincu prošle godine. U Brazilu ga se povezuje s 1.198 slučajeva mikrocefalije, rijetke deformacije koju karakterizira malena lubanja i koja može izazvati teške probleme u razvoju djeteta.

Američke zdravstvene vlasti proglasile su ziku javnozdravstvenim problemom na Portoriku i očekuju tijekom godine još novih slučajeva. Stanovnicima se preporučuje da izbjegavaju ugrize komaraca i da koriste zaštitu protiv tih insekata, smanje rizik spolnog prijenosa i zatraže pomoć ako se pojavi osip ili groznica. (Hina) l


Podijeli: Facebook Twiter