Porterti Željka Koprolceca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski prostor idealan za kulturna i društvena dogadanja, bivši Martrade u Umagu, ugostio je svoju prvu izložbu - "Portreti" umjetnickog fotografa i majstora reklamne fotografije Željka Koprolceca. Umaška publika, osim elegantnih i fascinirajucih crno-bijelih portreta dive hrvatske glazbene scene Josipe Lisac, kiparice Nine Sedlar i profesionalnih modela, ima prigodu i prije zagrebacke premijere prolistati reprezentativnu autorovu fotomonografiju "Reklamna fotografija".



Knjiga svjedoci o njegovom rijetkom umijecu i bogatstvu vizualnog doživljaja zaustavljenog insceniranog trenutka, bez naknadnih tehnickih manipulacija, u službi, u prvom redu, proizvoda poznatih marki, ali i portretiranja, modne fotografije i docaravanja estetike art decoa minucioznim kompiliranjem originalnih detalja za ugodaj 1930-ih godina.

- Spadam u fotografe perfekcioniste i smatram da fotografija mora biti tehnicki savršena, savršena u svojoj estetici i poruci te da mora imati svoju emociju i šarm. Trudim se napraviti upravo fotografije koje ce imati neku dublju pricu, uz informativne cinjenice i "beauty situacije" koje obicno vidimo u novinama, koje ljudi vole i koje su, i po mojoj ocjeni, znacajne, ali prolazne, objasnio je Koprolcec.



- Modeli koje ovaj fotograf snima lišeni su svega slucajnog pa i prirodnog. Oni pozirajuci isticu cinjenicu da sebe potvrduju kroz fotografov precizno artikuliran koncept. Nikada nije rijec o licu i tijelu kako ih drugi vide, nego iskljucivo kako ih zapaža i tumaci fotograf. Kao da postoji cvrsti dogovor izmedu snimanog i snimatelja. I jednome i drugome cilj je zajednicki: postici maksimum estetske kvalitete, stanoviti višak lijepoga koji teži zavodljivosti. Svojim krajnje kultiviranim estetskim sadržajima ove se fotografije doimaju upravo nestvarnima, zapisao je u predgovoru fotomonografije povjesnicar umjetnosti Zvonko Makovic.

No, one su itekako stvarne, a u Umagu ih se može pogledati do 17. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter