Portarata vapi za koševima za smeće

Pulski Trg Portarata bez koševa za smeće (M. ANGELINI)
Pulski Trg Portarata bez koševa za smeće (M. ANGELINI)

Ljeto je razdoblje u godini kada se glavnina slobodnog vremena provede na otvorenom, na plaži ili u šetnjama u večernjim satima. Mnogi se u Puli tada odlučuju na obilazak grada, posebno užeg centra, jer se upravo ondje odvija većina manifestacija. Sve su trgovine, restorani i kafići otvoreni, pa je izbora puno. Dovoljno je sjesti na zidić na Portarati, pojesti kokice ili pečeni kukuruz i uživati u ljetnoj noći. No, tek tada se zapravo vide naoko nevažni nedostaci u gradu poput činjenice da kod Zlatnih vrata i stepenica prema Ulici Castropola nema nijednog koša za smeće.

- Jednu smo večer odlučili provesti u gradu. Na Portarati se održavao nekakav kulturno-umjetnički program pa smo se dogovorili da ćemo sjesti na zidić kod Zlatnih vrata i pogledati manifestaciju, kao i mnogobrojni turisti. Kupili smo komad pizze i kukuruz te se ugodno smjestili i počeli pratili program. No, kada smo dovršili "marendu", vidjeli smo da nemamo kamo baciti smeće pa smo ga pola večeri morali držati u rukama, ispričala nam je jedna pulska obitelj, ogorčena zbog činjenice da na takvom mjestu nema koševa.

Zato mnogi, kazali su nam, jednostavno bacaju smeće po podu i nije ih briga jer ionako nema koševa. "To je neoprostivo u turističkom gradu", zaključili su. Dodali su da je još gore što koševa nema pored spomenika koji dnevno obiđu stotine ljudi. Istaknuli su da se zbog toga otpad baca posvuda jer, kao što oni nisu imali kamo baciti smeće, nemaju ni drugi pa nakon svake večeri Portarata izgleda prljavo, prepuna odbačenih klipova kukuruza, vrećica od kokica, kartona od pizze te sličnog otpada.

Ima li kakve šanse da se to promijeni, da se ondje postave koševi za smeće, upitali smo nadležne u Herculanei koja, usput rečeno, unatoč redukciji vode i povećanom obimu posla tijekom turističke sezone, dobro brine o čistoći grada. Izvijestili su nas da će prijedlog građana uzeti u obzir te da će ondje postaviti dodatne koševe. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter