Porotnici drijemali i tvitali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osudenik na smrt u americkoj saveznoj državi Arkansas dobio je pravo na ponovni sudski proces, jer je, tijekom prvoga saslušanja, jedan porotnik drijemao, a drugi tvitao.

Vrhovni sud u Arkansasu poništio je smrtnu presudu dosudenu Ericksonu Dimasu-Martinesu i odredio održavanje novoga sudskog procesa.

"Cinjenica da je jedan porotnik spavao, a drugi tvitao za vrijeme održavanja rocišta, pogreška je suca", stoji u objašnjenju suda.

Nakon sudske odluke o smrtnoj presudi zbog ubojstva pocinjenog tijekom provale, odvjetnici Dimas-Martinesa uložili su 2010. žalbu na presudu, koju je prvostupanjski sud odbacio, no žalba je poslana i Vrhovnome sudu države Arkansas koji je odlucio u korist osudenika i naložio obnovu postupka.

Sud u obrazloženju navodi da je rijec o "neobjektivnosti suda" pri donošenju odluke, s obzirom na cinjenicu da je tijekom prvoga saslušanja jedan porotnik drijemao, a drugi tvitao, unatoc izricitom upozorenju suca koji je istaknuo kako je tijekom procesa korištenje interneta zabranjeno.


Podijeli: Facebook Twiter