Porošenko otpustio oligarha Kolomojskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko otpustio je u srijedu milijardera Igora Kolomojskog, guvernera regije Dnjepropetrovsk koja graniči s proruskim separatističkim istokom zbog sukoba oko kontrole nad državnim kompanijama.

Porošenko je razriješio Kolomojskog dužnosti na njegov zahtjev, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika. Taj je potez povučen nakon sukoba između Kolomojskog i ukrajinskog parlamenta oko kontrole nad državnim kompanijama. Kolomojski koji je imenovan guvernerom prije godinu dana kako bi okončao separatističke tenzije u toj ključnoj industrijskoj regiji koja graniči s proruskim separatističkim teritorijem, postao je poznat po osnivanju i financiranju moćnih bataljuna dobrovoljaca koji se bore na strani ukrajinskih postrojbi protiv proruskih pobunjenika.

No, nakon pokušaja ukrajinske države da svrgne ljude bliske Kolomojskom s čela dviju državnih naftnih kompanija, naoružani zamaskirani ljudi koji se povezuju s oligarhom zauzeli su prostorije tvrtki UkrTransNafta i Ukrnafta u Kijevu. Ti prizori koji podsjećaju na ratove između oligarha devedesetih godina, potakli su pitanja o sposobnosti predsjednika Porošenka da kontrolira situaciju u zemlji. Porošenko i Kolomojski konačno su se susreli u noći na srijedu u uredu predsjednika i, po službama šefa države, Kolomojski (52) je podnio ostavku. "Predsjednik je pristao na ponuđenu ostavku Igora Kolomojskog", piše u priopćenju ureda predsjednika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter