Porošenko okončao primirje u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u utorak da će vladine snage obnoviti ofenzivu protiv pobunjenika i "osloboditi ukrajinski teritorij" nekoliko sati nakon što je isteklo primirje čija je svrha bila omogućiti mirovne pregovore s proruskim separatistima.

Porošenko, koji optužuje Rusiju za razbuktavanje napetosti u istočnoj Ukrajini, odbacio je ponude Moskve za ublažavanje krize i okrivio je pobunjenike za nepoštivanje primirja i mirovnog plana koji je izložio.

"Mi ćemo napasti i osloboditi naš teritorij. Odluka o neproduljenju primirja naš je odgovor teroristima, militantima i banditima", rekao je Porošenko u izjavi koju je prenosila televizija. Ta je objava uslijedila nakon telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te čelnicima Njemačke i Francuske o okončanju krize na ukrajinskom rusofonom istoku gdje se vladine snage bore protiv pobunjenika od travnja.

"Jedinstvena prilika za provedbu mirovnog plana nije iskorištena. To se dogodilo zbog zločinačkih akcija militanata. Oni su javno rekli da nisu voljni podržati mirovni plan u cjelini, a posebice primirje", istaknuo je Porošenko.

Međutim, on je kazao da se spreman vratiti primirju "u bilo kojem trenutku" ako postane jasno da su sve strane spremne provesti sve aspekte mirovnog plana, među kojima je oslobađanje talaca i uspostava učinkovitih graničnih kontrola.

Porošenko, koji je bio pod pritiskom Zapada da produlji primirje, kod kuće je suočen s rastućim bijesom zbog smrti vojnika. Lokalni mediji su izvijestili da su se stotine ljudi okupile ispred zgrade u kojoj stoluje očekujući izjavu o sudbini primirja. Prije objave o okončanju primirja sastao se sa svojim visokim dužnosnicima zaduženim za sigurnost od kojih su se neki izjasnili protiv produljenja primirja zbog vojnih gubitaka i strahovanja da ga pobunjenici koriste kako bi se pregrupirali i naoružali. U priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da je 27 ukrajinskih vojnika ubijeno, a 69 ranjeno otkako je počelo primirje 20. lipnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter