Porošenko nastoji Ukrajinu približiti Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osigurao je privremeni mir na nestabilnom istoku zemlje koji mu pruža priliku da približi Ukrajinu Europi, ali ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje ima karte kojima bi mu mogao pomrsiti račune, piše Reuters.

No mjesec dana prije parlamentarnih izbora koji bi mu trebali osigurati potporu parlamenta za dalekosežne reforme, Porošenkov mirovni plan izložen je sve većim domaćim kritikama, čak i nekih bivših saveznika. Odbijanje SAD-a da mu da moderno oružje kako bi pobijedio prorurske separatiste i europska odgoda provedbe dijela sporazuma o pridruživanju koji se odnosi na uspostavu zone slobodne trgovine kako bi se umirilo Moskvu šalju jasnu poruku da potpora Zapada Kijevu ima granice.

Porošenkov plan da separatistima na istoku da tri godine ograničene autonomije, što tek treba 'prodati' svojoj prozapadnoj političkoj eliti, potkopavaju i pobunjenici koji tvrde da ne žele biti dijelom nikakvog velikog plana Kijeva. Iako su se ruske snage velikim dijelom povukle iz Ukrajine nakon intervencije u kolovozu koja je situaciju na terenu okrenula u korist pobunjenika, analitičari ističu da se Putinov plan destabilizacije Ukrajine nije promijenio.

"Rusija ne nastoji stabilizirati situaciju. Nastoji je destabilizirati", rekao je James Sherr iz londonskog think-tanka Chatham House. Porošenko nastoji skrenuti pozornost s neuspješne vojne ofenzive na prekid vatre proglašen 5. rujna. Svakodnevnih vojnih žrtvi više nema i "najopasniji je dio rata" završio, rekao je nedavno. Ukrajince je pozvao da se pripreme na sveobuhvatne reforme nakon izbora 26. listopada koje bi trebale iskorijeniti korupciju i osigurati potporu Europe kako bi zemlja mogla aplicirati za članstvo 2020. Odbacivanje reformi, upozorio je, značilo bi da bi budućnost Ukrajine bila da bude "sama s Rusijom."

No, sve su glasnije kritike njegova plana da da privremenu i ograničenu autonomiju separatističkim regijama na istoku zemlje, poznatima kao Donbas.

"Svima je jasno da ne postoji dogovorena vizija budućnosti Donbasa što je osnovna zamjerka mirovnom procesu", rekao je Serhij Taruta, guverner Donecka, koji velikim dijelom drže separatisti. "Ako se fiksira status quo i okupirana područja dobiju 'poseban status' a dio ukrajinske suverenosti se delegira, to će vratiti situaciju natrag na onu iz svibnja kada je separatistički pokret tek krenuo", napisao je u članku za Ukrainsku pravdu. "Kako bismo sada trebali gledati na Donbas? Kao na 'sivu zonu' bezakonja i anarhije? Kao na tempiranu bombu? Ili kao na 'eksperiment'?", pita se Taruta, a slične dvojbe muče mnoge u Kijevu. Planirana uspostava 30 kilometara široke razvojačene zone samo pojačava strahovanja u Kijevu od uspostave trajne zabranjene zone. Porošenko ističe da neće dopustiti da se unutar ukrajinskih granica stvori separatistički entitet izvan kontrole Kijeva, no pobunjenici već planiraju vlastite izbore početkom studenoga.

"Njegov velik problem - ako ne još, onda budući - nije na istoku Ukrajine. On gubi tlo pod nogama u Kijevu", rekao je Sherr iz Chatham Housea. Porošenko je zbog velikih preokreta na bojišnici u kolovozu, uzrokovanih izravnom intervencijom ruskih snaga, morao odustati od nade u vojnu pobjedu. Po izvješćima ukrajinskih medija stotine vladinih vojnika poginule su kod Ilovaiska, istočno od Donecka, a pojedinosti o tom porazu ukrajinska vojska još nije objavila. "To je bio velik psihološki i politički udarac", rekao je neovisni analitičar Volodimir Fesenko iz think tanka Penta. "Postoji mišljenje da je Porošenko zbog toga počeo pregovarati."

Od 3500 ljudi koji su poginuli u šestomjesečnom sukobu, više od 1000 bili su vojnici. Porošenko se ponosi da je među dragovoljcima na istoku zemlje bio i njegov sin Oleksij. Ako mu mirovni plan propadne, nastavak ofenzive ne čini se izglednim.

"Ako se ponovno odlučimo za vojnu opciju, mislim da nećemo osloboditi Donbas. Izgubit ćemo ga", rekao je Fesenko. Putinove poteze teško je predvidjeti, no Porošenko se nada da Moskva neće podržati plan pobunjenika da održe posebne izbore 2. studenoga. Planira se također ponovno sastati s Putinom negdje u Europi u iduća tri tjedna kako bi saznao više o njegovim namjerama, a do tada mu preostaje da smiruje situaciju kod kuće kako bi na izborima dobio snažnu bazu u parlamentu koja bi mu omogućila provedbu mirovnog plana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter