Porošenko: Krim će uskoro biti slobodan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, gost na dodjeli nagrade Solidarnost u utorak u Varšavi, zahvalio je Europi na potpori Ukrajini i rekao da je uvjeren da će Krim uskoro biti slobodan.

- Sretan sam da je cijela Europa ujedinjena u potpori Ukrajini, rekao je Porošenko u govoru na dodjeli nagrade Solidarnost, globalne nagrade pojedincima za njihovu borbu za slobodu i demokraciju koja se ove godine dodjeljuje prvi put, a dobio ju je vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev.

Porošenko je posebno zahvalio Poljskoj za svu pomoć, kao i za činjenicu da je prvu nagradu Solidarnost dobio upravo Džemilev, po njegovim riječima "veliki ukrajinski heroj i domoljub", kojemu su krimske vlasti nedavno zabranile dolazak na taj poluotok na kojem Tatari čine nešto više od 10 posto stanovništva.

- Siguran sam da će Krim vrlo skoro biti slobodan, rekao je Porošenko, povezujući poljsku i ukrajinsku borbu za slobodu i demokraciju te dodao da danas ni pojam Majdan ni Solidarnost ne trebaju prijevod.

- Majdan, koji je nekad bio običan trg u jednoj običnoj zemlji danas je simbol ideje o slobodi i demokraciji. Majdan danas inspirira kao što je nekad inspirirao Gdanjsk, rekao je u govoru ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski rekao je da je iznimno sretan što predaje nagradu Solidarnost Džemilevu dodavši da upravo njegova zemlja danas "treba našu solidarnost".

- Iznimno mi je drago da mogu predati nagradu Solidarnost u nazočnosti novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. Danas Ukrajina treba našu solidarnost, rekao je Komorowski predajući nagradu zajedno s bivšim poljskim predsjednikom i legendarnim vođom sindikata Solidarnost Lechom Walesom.

- Čestitam Džemilevu ne samo na njegovoj životnoj priči, nego sam i sretan što pokazujemo europsku solidarnost s onima koji se i danas bore ili sanjaju slobodu, naglasio je Komorowski.

Uručivanje nagrade Solidarnost organizirano je u okviru proslava obilježavanja 25. obljetnice prvih slobodnih izbora u Poljskoj i u čitavom istočnom bloku.

Svečanosti u Kraljevskom dvorcu nazočni su bili brojni čelnici država, među kojima hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kao i američki državni tajnik John Kerry.

- Nagradu predajem u posebnom trenutku kada slavimo 25. obljetnicu slobode. S velikim zadovoljstvom to činim pred predstavnicima slobodnog svijeta, zemalja koje su izborile slobodu i demokraciju nakon 1989., rekao je Komorowski.

U Poljskoj očito postoji želja, ocjenjuje se, da se obilježavanjem 25. obljetnice prvih slobodnih izbora održanih 4. lipnja 1989. pošalje poruka solidarnosti Ukrajini te da takvu poruku zapadnih saveznika čuje i Moskva.

S ukrajinskim novim predsjednikom trebao bi se u srijedu sastati i američki predsjednik Barack Obama, koji je europsku turneju počeo posjetom Poljskoj. Američki je predsjednik zajedno s Komorowskim prije svečanosti dodjele nagrade razgovarao s čelnicima država istočne i srednje Europe, na skupu kojem je bio nazočan i Josipović. Nakon toga sastanka nije bilo izjava, ali po najavama, najvažnija je tema bila Ukrajina.

Glavna proslava 25. obljetnice slobode Republike Poljske održat će se u srijedu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter