Porošenko će razgovarati polože li separatisti oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dao je u srijedu do znanja da će biti spreman na razgovore s oporbom u istočnoj Ukrajini ako proruski separatisti, koji su pokrenuli nemire u toj zemlji, polože oružje.

Pobunjenici ničim ne daju do znanja da su spremni predati oružje, no pokretanje pregovora bilo bi velik korak na putu k miru, nakon što se novoizabrani predsjednik ovog tjedna susreo s moskovskim izaslanikom te s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošloga tjedna u Francuskoj.

Porošenko, koji nastoji djelovati brzo nakon što je u subotu položio prisegu, kazao je, prema navodima iz njegova ureda, guverneru regije Donjeck u istočnoj Ukrajini da neće odbaciti održavanje pregovora s različitim strankama. "Ne trebamo pregovore zbog pregovora. Naš mirovni plan mora postati osnove za smirivanje sukoba", kaže se u priopćenju na predsjednikovoj internetskoj stranici u kojem se citira njegov razgovor s guvernerom Serhijem Tarutom. Porošenko je međutim istaknuo da "teroristi moraju predati oružje".

Donjeck je u središtu otpora separatista koji se suprotstavljaju središnjoj vlasti u Kijevu i žele da Rusija anektira dijelove uglavnom rusofonog ukrajinskog istoka, kao što je to napravila u ožujku s Krimom.

Susret s Tarutom u Kijevu najnoviji je pokušaj Porošenka da dobije potporu za mirovne prijedloge koje je najavio prilikom preuzimanja dužnosti ne navodeći njihove detalje. Također je i pokušaj da istočne regije ostanu u sklopu Ukrajine.

Porošenko je najavio da će prije bilo kakvog odlaska u strane posjete kao predsjednik države, prvo posjetiti područje Donbasa, u kojemu je Donjeck glavni grad. Politički izvori u Kijevu potvrdili su da se radi na planu posjeta i da će najvjerojatnije odredište biti Donjeck.

Porošenkovi potezi ovoga tjedna dali su nov poticaj mirovnim naporima unatoč činjenici da su razgovori kojima se žele okončati neslaganja s Moskvom oko cijene ruskog prirodnog plina, kao i o neplaćenim računima vrijednim milijarde dolara, zaustavljeni u srijedu u Bruxellesu.

Rusija negira svoju uključenost na strani pobunjenika, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je u srijedu, u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem da je od iznimne važnosti pokrenuti pregovore između ukrajinske vlade i pobunjenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter