Porinuta "Adria"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porinuta je prva batana koje je ovog ljeta obnovljena pred šetacima na Trgu Riviera, na pocetkom velikog mola. Batana, koju je uz pomoc Gorana Matica i Giordana Banicha obnovio brodograditelj Mladen Takac dobila je ima «Adria», po venetskom gradu zbratimljenim s Rovinjom. Zbog štednje, ovog se ljeta, kao u cetiri prethodna, nece graditi nova batana, vec ce se renovirati dvije stare, što je takoder doprinos ocuvanju ove drevne brodice, koja je othranila generacije rovinjskih ribara. Stoga je na postolje na kojem se grade batane postavljena druga, koja ce se obnoviti do Dana grada i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije.

Medu brojnim batanama koje cekaju obnovu odabrane su dvije stare koje su bile u najgorem stanje, a imaju prave linije jer su ih gradili iskusni brodograditelji. «Adriju» je tako pred tridesetak godine izgradio nedavno preminuli brodograditelj Petar Mofardin za ribarsku obitelj Sbisá, u ribarskim krugovima poznate pod nadimkom Uogari. Angelo Sbisá, koji u trecoj generaciji prenosi tradiciju ribarenja ima i mali guc, a u sadašnjim (ne)prilikama teško održava obje brodice, pa je spremno prihvatio ponudu da mu udruga «Kuca o batani» obnovi batanu.

Na mjesto obnovljene postavljena je vršnjakinja - batana ribara Riccarda Zovicha, koju je izgradio najstariji rovinjski brodograditelj Francesco Budicin. Zovich je po zanimanju kuhar, ali ga je more uvijek privlacilo, pa se u bolja vremena za ribarstvo iz hotelska kuhinje ukrcao ne moderne Mirnine kocare, a nakon njihove prodaje ribari ne jednoj od preostale tri rovinjske plivarice «Mramorki.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter