Porinut tanker Istra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U brodogradilištu 3. maj porinut je product tanker Istra koji se gradi za pulsku Uljanik Plovidbu. Rijec je o cetvrtom i ujedno posljednjem iz serije od cetiri identicna broda za domace brodarske kompanije koji su ugovoreni u prvoj polovini 2009. godine pod patronatom ondašnje Sanaderove Vlade da bi se "napunili" tada potpuno prazni navozi rijeckog škvera.

Dva tankera vec je preuzela Tankerska plovidba iz Zadra, a i ovaj ce "kemikalac" biti placen 3. maju pri njegovoj isporuci, po cijeni koja u tom trenutku bude vrijedila na tržištu. Prije nekoliko dana istovjetni su tanker, pod nazivom Vinjerac, Zadrani platili 36,2 milijuna dolara. Primopredaja Istre, dodajmo, planirana je pocetkom iduce godine.

Tanker Istra dugacak je 195,3 metra, širine 32,2 metra, visine 17,8 metara i nosivosti 51.800 tona. Nakon porinuca položena je kobilica za gradnju tankera za prijevoz asfalta, drugog iz serije od cetiri tankera, koji ce u 3. maju biti izgradeni za švedsku tvrtku Wisby Tankers.

Porinuce ovog tankera vodio je Tomislav Lukin dok ga je bocom šampanjca za njegovu dugu i sigurnu plovidbu uspješno "krstila" njegova kuma, studentica stipendistica Uljanik Plovidbe Manuela Ivic kojoj je ta cast pripala zbog uspjeha u školovanju. Na svecanosti je celnik pulske brodarske kuce Dragutin Pavletic podsjetio da je cjelokupna tankerska flota Uljanik Plovidbe izgradena upravo u 3. maju.

- Ovo je nastavak našeg investicijskog ciklusa gradnje brodova u domacim brodogradilištima i po tome spadamo medu najbolje promotore hrvatske brodogradnje. Ne cinimo to samo zbog domoljublja, vec zato što su brodovi izgradeni na domacim navozima izgradeni i projektirani s velikim znanjem i mogu se podiciti iznimnom kvalitetom, zakljucio je Pavletic.

Medu okupljenim uzvanicima bili su državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruder Friganovic, rijecki gradonacelnik Vojko Obersnel, predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Ingo Kamenar, ali i mornaricki vojni izaslanik SAD-a Robert Woods. Premda o tome nitko ne želi govoriti, cini se da se uspostavljeni kontakti izmedu 3. maja i Amerikanaca oko eventualne suradnje na gradnji opskrbnih brodova za potrebe americke vojne flote nastavljaju. (O. ANTEŠIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter