Porini posthumno Glavanu i Šuteju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U uglednom društvu u zagrebackom HNK-u posthumno su dodijeljeni Porini za životno djelo dvojici prerano preminulih rodenih Rijecana - Darku Glavanu i Vjekoslavu Šuteju. Iz ruku predsjednika Ive Josipovica Porina je preuzela udovica maestra Šuteja Ivana, dok je ministar kulture Božo Biškupic Porina urucio udovici Darka Glavana Danieli.

Predsjednik Instituta hrvatske glazbene industrije Siniša Škarica istaknuo je da se Porini za životno djelo postumno dodjeljuju cetvrti put.

- Slucaj je htio da su obojica rodeni 1951. godine, i to u Rijeci, te da su preminuli 2009. godine. Ove nagrade bit ce trajni podsjetnik na njihov znacaj, rekao je Škarica.

Predsjednik Josipovic podsjetio se kad je kao student prvi put vidio maestra Šuteja kako dirigira te odmah prepoznao kvalitete koje ce ga pratiti tijekom cijele njegove uspješne i medunarodno priznate karijere. A posebno je ponosan, istaknuo je, na cinjenicu da je maestro postavio i dirigirao i jednu njegovu skladbu.

Ministar Biškupic o Glavanu je govorio kao o povucenom i nedovoljno priznatom ne samo glazbenom i likovnom kriticaru, vec svestranom i samozatajnom covjeku, autoru brojnih knjiga o likovnoj i glazbenoj umjetnosti.

Dodjela Porina za životno djelo upotpunjena je kracim filmovima o Darku Glavanu i Vjekoslavu Šuteju.


Podijeli: Facebook Twiter