Porin: Sedam nominacija Massimu i Matiji Dediću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svečanoj ceremoniji u novootvorenom zagrebačkom "coworking prostoru" HUB385 tridesetak prezentera iz svijeta glazbe proglasilo je sinoć finaliste 23. izdanja Glazbene nagrade Porin koja će se, kao i lani, održati u splitskoj dvorani Gripe 17. ožujka kada će se najboljima od najboljih dodijeliti ova prestižna statua.

Velika konkurencija za album godine

Najviše nominacija, njih sedam, dobili su Massimo za album "1 dan ljubavi", te Matija Dedić za "Matija svira Arsena" i "Jazzy Bach". Slijede ih Hladno pivo i "Dani zatvorenih vrata" s pet nominacija te klasičar Gordan Tudor s četiri koje je osvojio u kategorijama najboljeg albuma klasične glazbe, izvedbe, snimke i produkcije.

Po tri nominacije osvojili su Vatra, Pavel, 2Cellos, Arsen Dedić te Nina Kraljić. Pobjednica prve sezone showa "The Voice" između ostalog dobila je nominaciju i za najbolju žensku vokalnu izvedbu za pjesmu "Zaljuljali smo svijet", u konkurenciji s Josipom Lisac i Darijom Hodnik. Glazbeni velikan koji je preminuo prošle godine, osim najbolje muške vokalne izvedbe i najboljeg tematsko-povijesnog albuma, nominiran je i za najbolju vokalnu suradnju s Radom Šerbedžijom s pjesmom "O, mladosti".

Za album godine, kategoriju u kojoj je pristiglo 73 natjecatelja, borit će se osim spomenutih Massima i njegovog "1 dana ljubavi" te Matije Dedića s albumom "Matija svira Arsena" i TBF-ov "Danas sutra", Vatrini "Zmajevi na vjetru" te "Dani zatvorenih vrata" Hladnog piva.

Produkcija je u 2015 bujala

U žestokoj konkurenciji s čak 175 prijavljenih natjecatelja izabrano je pet finalista za pjesmu godine. Opet, osim Massima i "1 dan ljubavi", tu su i "Firma" Hladnoga piva, "Goli i bosi" Elementala i "Moje zlato" koju izvodi Petar Grašo, te Pavelova pjesma "Poslije nas".

Za Novog izvođača godine borit će se Auguste, Nina Kraljić i Queen of Sabe.

Gledajući Porin u brojkama, glazbena produkcija je u 2015 bujala. Stručno tijelo najbolje izvođače i skladbe biralo je u 35 kategorija, a na Porinovu adresu pristiglo je rekordnih 1.515 prijava, preslušano je 1.411 snimki, 251 album, a sudjelovalo je 58 nakladnika.

Nominacije za Tamaru Obrovac, Bruna Krajcara i Andreja Korovljeva

Ni ova selekcija nominiranih za najveću diskografsku nagradu u Hrvatskoj nije mogla proći bez istaknutih izvođača iz Istre. Uz Massima tu su i 2CELLOS čiji je dio Puljanin Stjepan Hauser, a nominirani su za snimku godine za skladbu "Mombasa", za instrumentalnu izvedbu izvanklasične i jazz glazbe "They don't care about us" dok je njihov treći album "Celloverse" nominiran za najbolji pop album.

Tamara Obrovac koja je u nedjelju održala tradicionalni koncert u Istarskom narodnom kazalištu sa svojim Transhistria Ensembleom nominirana je u kategoriji najboljeg jazz albuma za "Canto amoroso" te u kategoriji najbolje jazz skladbe za "Se me ra morta privari" na vlaškom/žejanskom dijalektu, pjesnikinje Silvane Brkarić Krculić.

Bruno Krajcar nominiran je za album "Istraditional" u kategoriji najboljeg albuma folklorne i etno glazbe, a taj album producirali su Krajcar, Marijan Jelenić i Aldo Spada.

Tu je i Puljanin Andrej Korovljev, redatelj koji je potpisao odličan spot Hladnog piva "Firma" koji je izazvao mnoge reakcije kada se pojavio. (S. SABOVLJEV, M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter