Poriluk - miljenik dijetalne prehrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poriluk sadrži aromaticne tvari koje mu daju oštar miris stoga se cesto koristi kao povrce za juhe. Možemo ga koristiti kao zacinsko povrce u salatama i umacima, ali i kao glavno jelo.

Poriluk sadrži alizin (spoj sumpora) koji mu daje specifican okus i miris, a ima i odlicna preventivna, ublažujuca i ljekovita svojstva. Cisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koje su uzrocnici raznih tegoba poput nadutosti, grceva i proljeva, te poput cešnjaka smanjuje razinu kolesterola u krvi. Svojim fibrinoliticnim svojstvima (sprecava zgrušavanje krvi) ublažava tegobe uzrokovane bolestima vena.



Poriluk i šampinjoni

Naizgled nespojiva kombinacija poriluka i šampinjona, zapecenih u pecnici, iznenadit ce i oduševiti mnoge gurmane. Za pripremu ove zdrave delicije potrebni su vam 400 grama poriluka, 20 dekagrama šampinjona, 1 šalica Creme fraiche, 50 grama naribanog parmezana, razno povrce te sol i zacini.

Nakon što ste poriluk oprali te isjekli na kolutice, isto ucinite i s šampinjonima. Sve zajedno stavite u tavu i lagano zapecite. Upotpunite okus razlicitim povrcem poput brokula, mrkve ili celera, zacinite po želji, dodajte Creme fraiche i pospite naribanim parmezanom te zapecite desetak minuta u pecnici na 185 stupnjeva.


Podijeli: Facebook Twiter