Poriluk sadrži aromaticne tvari koje mu daju oštar miris stoga se cesto koristi kao povrce za juhe. Možemo ga koristiti kao zacinsko povrce u salatama i umacima, ali i kao glavno jelo.
Poriluk sadrži alizin (spoj sumpora) koji mu daje specifican okus i miris, a ima i odlicna preventivna, ublažujuca i ljekovita svojstva. Cisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koje su uzrocnici raznih tegoba poput nadutosti, grceva i proljeva, te poput cešnjaka smanjuje razinu kolesterola u krvi. Svojim fibrinoliticnim svojstvima (sprecava zgrušavanje krvi) ublažava tegobe uzrokovane bolestima vena.
Poriluk i šampinjoni
Naizgled nespojiva kombinacija poriluka i šampinjona, zapecenih u pecnici, iznenadit ce i oduševiti mnoge gurmane. Za pripremu ove zdrave delicije potrebni su vam 400 grama poriluka, 20 dekagrama šampinjona, 1 šalica Creme fraiche, 50 grama naribanog parmezana, razno povrce te sol i zacini.
Nakon što ste poriluk oprali te isjekli na kolutice, isto ucinite i s šampinjonima. Sve zajedno stavite u tavu i lagano zapecite. Upotpunite okus razlicitim povrcem poput brokula, mrkve ili celera, zacinite po želji, dodajte Creme fraiche i pospite naribanim parmezanom te zapecite desetak minuta u pecnici na 185 stupnjeva.