Poreznu prijavu može vam izracunati internet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Erste banka je osmu godinu uzastopce ponudila mogucnost elektronickog popunjavanja godišnje prijave poreza na dohodak. Obrazac se može preuzeti na njihovoj internetskoj (www.erstebank.hr) i facebook stranici. Postavljen je u obliku Excel datoteke u koju podnositelj unosi osnovne podatke, dok racunalni program automatski izracunava sve ostale parametre, pa i ocekivani povrat ili porezni dug. U proteklih je sedam godina banka zabilježeno više od 715.000 zainteresiranih koji su na taj nacin popunili prijavu.

No, ove se godine ocekuje daleko manji interes jer je država ukinula mnoge porezno priznate izdatke. Rijec je o racunima za korištene zdravstvene usluge, uplacene premije životnog i zdravstvenog osiguranja te stambene troškove. Ipak, ima i onih koji ce tek pri podnošenju prijave moci iskoristiti olakšice koje nisu mogli lani.

Rijec je o olakšicama temeljem osobnih odbitaka, odbitaka za uzdržavanje clanova obitelji, uvecane odbitke za posebna podrucja te donacije. Obrazac Erste banke olakšat ce podnošenje prijave i onima koji je moraju podnijeti. To su oni koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno; dohodak od samostalne djelatnosti te ako poslodavac (ili sam isplatitelj) nije uplatio porez i prirez porezu na dohodak, kao što je ponekad slucaj s dohocima od nesamostalnog rada koji ostvare clanovi posade broda u medunarodnoj plovidbi.

Prijavu moraju podnijeti i umjetnici koji su iskoristili 55 posto priznatih paušalnih izdataka te hrvatski ratni vojni invalidi koji su koristili porezne olakšice. Prijavu treba podnijeti rezident Hrvatske ako je oporezivi dohodak ostvario izravno iz inozemstva, ali ne i mirovinu. Svi oni možda ne dobiju povrat poreza, a neki ce morati i platiti porez za taj dohodak.
(P. G.)

 


Podijeli: Facebook Twiter