Poreznici u akciji: U 26 nadzora - 7 nepravilnosti

U 26 nadzora utvrđeno 7 nepravilnosti (D. Klarić/CROPIX)
U 26 nadzora utvrđeno 7 nepravilnosti (D. Klarić/CROPIX)

Prije nego što su državni inspektori prešli pod nadležna ministarstva ovisno o području kojim se bave često smo s terena imali priliku izvještavati o akcijama inspektora osobito tijekom turističke sezone kada um je "ulov" bio najplodniji. Neke su akcije čak znali i najavljivati novinarima da bi na licu mjesta ovjekovječili sve one "s prstima u pekmezu". Međutim, s tom se praksom očito prestalo uvođenjem fiskalizacije.

Na tragu informacije da su pred desetak dana inspektori "pročešljali" ugostiteljske i uslužne objekte pitali smo Poreznu upravu u kojim su objektima bili, što su zatekli i kakve su kazne izdali prekršiteljima.

Evo što su nam, citirajući Zakon i odgovorili: "Porezna uprava u skladu sa člankom 4. Zakona o poreznoj upravi kojim je propisana nadležnost Porezne uprave u provođenju nadzora, obračunavanja, naplate i ovrhe poreza i doprinosa, kontinuirano poduzima sve zakonom propisane radnje vezane za provođenje nadzora obračunavanja i plaćanja propisanih zakonskih obveza po osnovu poreza i doprinosa".

No što je utvrđeno, pitamo u nastavku i kakve su kazne za prekršitelje?

"Vezano za nadzore fiskalizacije na području Područnog ureda Pazin obavljeno je u razdoblju od 3. do 9. ožujka ukupno 26 nadzora, od toga su kod sedam poreznih obveznika utvrđene nepravilnosti". Pa opet malo citiranja zakona "Sukladno stavku 1. članka 8. Općeg poreznog zakona porezno tijelo ima obvezu kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže". I što smo na kraju doznali - ništa! (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter