Poreznici otkrivaju tko sve potkrada državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisucu i šesto poreznika dobilo je dodatni posao, istražiti tri tisuce tajnih bogataša, za koje je prva kompjutorska provjera pokazala da su u posljednje tri godine stekli imovinu koja je nekoliko puta veca od prihoda što su ih prijavili Poreznoj upravi.

Vec sada poreznici na popisu imaju više gradana za provjeru nego što ih je odradeno u posljednjih osam godina, jer je u razdoblju od 2004. do kraja 2011. godine bilo oko dvije tisuce naknadnih provjera vrijednosti imovine i prijavljenih prihoda gradana.

- Bit ce tu posla. Ima situacija kad gradani odjednom vade dokaze iz naftalina koje onda moramo provjeravati i preko medunarodne pravne pomoci, kaže nam jedan djelatnik Porezne uprave. Tako je u slucaju mladog Zagrepcanina koji je tvrdio da je 150 tisuca eura vrijedan stan kupio uštedevinom koju je njegov otac stekao radom u Njemackoj. Sada slijedi provjera ocevih prihoda u Njemackoj iz koje ce se vidjeti je li porijeklo imovine doista bila uštedevina od rada u inozemstvu.

Tko zna što ce poreznicima reci jedan od onih koji su se našli na listi, a rijec je o Zagrepcaninu rodenom 1980. godine koji je u razdoblju od 2008. do 2011. godine prijavio 84 tisuce kuna prihoda, a 2010. godine u Malom Lošinju kupio gradevinsko zemljište i stan u Zagrebu. Ukupna vrijednost njegove imovine veca je od 7,7 milijuna kuna. Dakle, s malo više od deset tisuca eura prihoda u tri godine stekao je imovinu vrjedniju od milijun eura. (Jagoda MARIC/NL)

Bolja naplata poreza u Istri

Iz pazinske podružnice Porezne uprave u petak su nam odgovorili da su u prva dva mjeseca 2012., u odnosu na isto razdoblje lani, za tri posto povecali naplatu prihoda s osnove poreza i doprinosa, koji su u njihovoj nadležnosti. Dodaju da to bilježe svi podrucni uredi ukljucujuci i onaj u Pazinu.

Kada bude objavljena naplata u ožujku bit ce jasno je li polucila kakve efekte najava objave imena poduzeca, obrtnika i gradana koji državi, zajedno s kamatama duguju više od 51 milijardu kuna poreza. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter