Poreznici odgovaraju Cacicu: "Mi radimo!"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Porezne uprave Hrvatske odgovorio je danas prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu na njegovu izjavu o navodnom neradu poreznika citirajuci izreku "Nitko ne zna što radim, dok ne prestanem raditi".

Nedavno je na novinarsko pitanje što je 1.600 ljudi Porezne uprave, sada angažiranih na provjeri "tajanstvenih bogataša", do sada radilo, Cacic odgovorio: "Ništa! Bukvalno ništa!", podsjeca sindikat u priopcenju.

To što je sadašnja Vlada kao prioritet Porezne uprave navela naplatu i ovrhu, te postupanje po clanku 63. Zakona o porezu na dohodak, dok su prethodne imale neke druge prioritete, ne znaci da se u Poreznoj upravi "ništa ne radi". Ocito prvi potpredsjednik Vlade, kao i mnogi drugi, uopce ne poznaje rad Porezne uprave, kažu poreznici.

Sindikat podsjeca da službenici Porezne uprave obavljaju poslove s ukupno 4.300 službenika, opseg poslova stalno raste (npr. najnoviji posao je reprogram dugova), a broj službenika se stalno smanjuje, tako da u zadnje cetiri godine nije zaposlen niti jedan službenik, dok je zbog odlazaka službenika nepopunjeno 650 radnih mjesta.

Poreznici svakodnevno primjenjuju 945 zakona, pravilnika, uredbi i drugih provedbenih propisa, evidentiraju, utvrduju, nadziru i provode naplatu i ovrhu nad 21.922 uplatna racuna poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, naplacuju 90 posto svih prihoda državnog proracuna, a samo u jednoj godini dali su preko 7.300 strucnih mišljenja, tumacenja i uputa u svezi s poreznim propisima.

Takoder godišnje zaprime, unesu i obrade preko 8,5 milijuna raznih obrazaca, milijun prijava poreza na dohodak i 110.000 prijava poreza na dobit, te izdaju novih 137.000 poreznih kartica, preko 1,05 milijuna raznih poreznih potvrda, preko 2,5 milijuna raznih poreznih rješenja, 15.100 rješenja o prekršaju i 18.700 prekršajnih kazni, te 63.600 ovršnih rješenja za neplacene poreze, doprinose i druga javna davanja.

Izmedu ostalog, samo lani obavljeno je 8.878 poreznih nadzora kod poreznih obveznika, pri cemu je zapisnika s utvrdenim nepravilnostima bilo 71 posto, podneseno je 6.296 optužnih prijedloga u kojima je utvrdeno 11.178 poreznih prekršaja i podneseno 290 kaznenih prijava, a utvrdena porezna obveza u obavljenim nadzorima je iznosila više od 1,7 milijardi kuna.

U zadnjih 10 godina poreznici unose sve podatke za predsjednicke, parlamentarne, a djelomicno i za lokalne izbore, kao i niz drugih poslova koji nisu primarni zadatak Porezne uprave, istice sindikat.

Iz toga je vidljivo da su službenici Porezne uprave svojim profesionalnim i odgovornim radom punili i osiguravali sredstava u državnom proracunu, kao i proracunima županija, gradova i opcina, bez obzira koja je politicka opcija bila na vlasti, kaže se u priopcenju.

Svakoj Vladi, bez obzira na politicku opciju, trebala bi biti u interesu jaka i stabilna Porezna uprava o cijem radu ovisi funkcioniranje državnog aparata i svi Vladini projekti financirani iz državnog proracuna, naglašava sindikat.


Podijeli: Facebook Twiter